Lubura u Otvorenom: SOA-u trenutno ne nadzire nitko izvan sustava!

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović potpisala je Odluku o smjeni ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića. Čeka se premijer Tihomir Oreškovia. Za to vrijeme čelnik MOST-a i potpredsjednik Vlade Božo Petrov susreo se sa šefom SOA-e i zaključio da ne vidi razloga za smjenu. Kakvu će odluku i kada donijeti premijer, kako će to utjecati na njegovu suradnju s Predsjednicom Republike? Može li se govoriti o neslaganju između HDZ-a i MOST-a? U HRT-ovoj emisiji Otvoreno gostovali su Ivan Tepeš (potpredsjednik Sabora, HSP AS), Peđa Grbin (SDP), Vlatko Cvrtila (član Vijeća za domovinsku sigurnost), Ivan Rimac (politički analitičar) te Đuro Lubura (sudski vještak za telekomunikacije).

Ivan Tepeš smatra da je ono što se u javnosti zna o Lozančiću tek vrh sante leda. Podsjetio je na navodni propust neinformiranja predsjednice da kontaktira s osobama koje obrađuje SOA, što smatra namjernim činom. Tepeš je spomenuo i slučaj Rašković koji je iscurio u osjetljivom političkom trenutku. Tepeš je rekao da ima informaciju kako je Lozančić uspostavio suradnju s obavještajnom službom jedne države koja je tada bila pod međunarodnim sankcijama, a bez znanja predsjednice i Vijeća za nacionalnu sigurnost. Smatra da sustav nije paraliziran te čeka oporbu da povuče poteze vezane za čelnika Odbora za unutarnju politiku. "Trebamo pustiti premijera da na miru donese odluku o Lozančiću", dodao je Tepeš.

“Šokiran sam i zabrinut. Potpredsjednik Sabora po našem zakonu i obavještajnom sustavu ne bi smio znati ove obavještajne podatke”, rekao je Peđa Grbin i pitao se želimo li da se glede smjene glavnog “špijuna” u državi držimo zakona ili kako se komu svidi. Optužbe zlouporabe SOA-e od strane Milanovića smatra neistinitima. Velikim problemom Grbin smatra što saborski Odbor za unutarnju politiku ne može provesti istragu i smatra to planiranim potezom.

Vlatko Cvrtila istaknuo je da predsjednica ima pravo pokrenuti postupak opoziva. “Ona je rekla da je došlo do kršenja zakona, iako mi ne znamo o kojem se točno kršenju radi”, rekao je i napomenuo da institucije sada trpe jer Lozančić je trenutno napola na poslu, a napola nije, dok se čeka očitovanje premijera. “U situaciji smo koja ima niz pitanja bez odgovora”, dodao je. Osvrnuo se Cvrtila i na curenje informacija o radu naših obavještajnih službi komentiravši kako se susjedne tajne službe jako vesele takvim situacijama.

“Premijer i predsjednica sastali su se neposredno prije donošenja odluke predsjednice, a Orešković je izričito rekao da će odluku donijeti idući tjedan”, pojasnio je razvoj događaja Ivan Rimac. “Komentirao sam već poteze predsjednice koji izlaze iz ovlasti. Ona pokušava nametnuti stil koji bi odgovarao bivšem predsjedniku Tuđmanu, ali to je bilo u situaciji kad je on imao znatne ovlasti u polupredsjedničkom sustavu”, istaknuo je Rimac.

Đuro Lubura ističe da saborski Odbor za unutarnju politiku koji bi mogao provesti nadzor nije profunkcionirao. “Ovog trenutka SOA-u ne nadzire nitko izvan sustava i to je propust bivše vladajuće garniture i sadašnje većine koja nije izabrala predsjednika odbora”, rekao je i dodao da se moglo izbjeći ovakvu prazninu, da je postojalo volje.


Emisiju pogledajte ovdje: