Novosti objavile Hasanbegovića s ustaškom kapom, ministar niječe - prve reakcije

Tjednik Novosti, kojeg izdaje Srpsko narodno vijeće, na svom je portalu objavio fotografiju ministra Zlatana Hasanbegovića s, kako navode, ustaškom kapom na glavi.

Fotografija je 1996. objavljena u časopisu "Nezavisna država Hrvatska" kojeg je izdavao Hrvatski oslobodilački pokret, i za kojeg je ministar kulture pisao u studentskim danima.
No, fotografija je u svemu još najmanji problem za ministra, tvrde u Novostima. Ime Zlatka Hasanbegovića nalazi se u njegovu impresumu jer je s njima surađivao i, kako tvrde Novosti, u listu veličao ustaški pokret. Također navode kako je pisao članke o ustašama kao herojima i mučenicima, te o ‘ujedinjenoj Domovini od Mure, Drave i Drine, pa do Jadranskog mora’.

Ministar fotografiju naziva podvalom kojom ga se želi diskreditirati. Reakciju na objavu prenosimo u cijelosti: Ovo je još jedna u nizu podvala i provokacija kojima me se želi ljudski i moralno diskreditirati te politički likvidirati. Fotografija objavljena u tjedniku Novosti, glasilu Srpskog narodnog vijeća, na kojoj je i laiku vidljiva naknadna intervencija, nije snimljena 1996. već 1993. na splitskoj rivi i manifestaciji 9. bojne HOS-a, postrojbe u sastavu 4. gardijske brigade Hrvatske vojske. Na slici prepoznajem dvojicu pripadnika te postrojbe i dijelove njihove službene odore. Podsjećam, riječ je o postrojbi čijim su poginulim pripadnicima prije nekog vremena Grad Split i gradonačelnik Baldasar otkrili spomenik. Sve ostalo su insinuacije koje nemam namjeru komentirati, odgovorio je Zlatko Hasanbegović HRT-u na pitanje. 

Prvi za HRT vijest o fotografiji su komentirali Milijan Brkić iz HDZ-a i Ivan Kovačić iz Mosta nakon sjednice Vijećč za suradnju. Brkić je upitao A što su Novosti te dodao da su oni protiv svakog totalitarizma. Prestanimo se baviti onima koji su iza nas, idemo razgovarati da naša djeca ne bi selila iz zemlje, kazao je. Kovačić je rekao da su cijeli dan pregovarali i da će Most dati stav o tome.Večerašnja emisija Otvoreno počela je pitanjem voditelja Domagoja Novokmeta svojim gostima o tome što misle o najnovijoj aferi koja se veže uz ministra kulture Zlatana Hasanbegovića.Goran Pauk, predsjednik Hrvatske zajednice županija i župan Šibensko-kninske županije rekao je da je, koliko je shvatio, Hasanbegović na toj slici kao pripadnik HOS-a, koji je dio Hrvatske vojske. Nije želio komentirati Hasanbegovićev angažman u časopisu "Nezavisna država Hrvatska", koji je uređivao zet Ante Pavelića. Ne bih nagađao što je i kad Hasanbegović činio. Svi smo jasno izrazili svoj stav da smo svi protiv totalitarnih režima, fašizma i komunizma, rekao je Pauk.

Ako je slika autentična, ostavka je neizbježna. Nepojmljivo mi je da imamo polemiku što je antifašizam a što ustaštvo. Veličanje ksenofobije i fašizma mora biti kažnjivo, izjavio je Zlatko Komadina (SDP), župan Primorsko-goranske županije.

Potpredsjednik Sabora Robert Podolnjak rekao je da Most očekuje od ministra da jasno kaže je li antifašist te da se jasno i nedvojbeno ogradi od ustaškog režima i NDH.


SDP je reagirao na twitteru.
Zbog objave padao je i server tjednika pa su na Twitteru objavili i ispriku.