Stazić: Obnova NDH - to je program našeg ministra kulture; Prgomet: Ova vlada nije filoustaška

Naslovnica glasila Srpskog nacionalnog vijeća Novosti otvorila je današnje zasjedanje Sabora. Svi saborski klubovi zatražili su stanku kako bi raspravljali o napisima i slici ministra Zlatka Hasanbegovića. A ministar Hasanbegović o ovome očitovat će se na konferenciji za novinare koja će se održati nakon sjednice Vlade. Moći ćete je pratiti uživo na našem Četvrtom programu i na webu.

Predsjednik Kluba zastupnika SDP-a Nenad Stazić u svojem je obraćanju naglasio kako tekstovi koje donose Novosti govore o tome da je obnova NDH  program našeg ministra kulture. Premijeru ili smijenite Hasanbegovića ili tu ustašku kapu stavljate na svoju glavu, poručio je Stazić.Predsjednik Kluba zastupnika HSP-a AS Ivan Tepeš istaknuo je kako obilježje na kapi s kojom se slikao ministar kulture nije ustaško, nego obilježje HOS-a, jedinice čiji su pripadnici život dali za Domovinu. Naglasio je i kako je pisanje  glasila Novosti u dva navrata predstavljalo eklatantno rušenje hrvatskog Ustava. Pri tom je naveo ruganje s hrvatskom himnom i naslovnicu s "Oba su pala". Nada Turina Đurić iz HNS-a rekla je da nije dobro da u hrvatsku vladu uđe osoba takvog političkog profila. No većina je odlučila drugačije, većina je stala iza svjetonazorskog stava takvog ministra kulture. To nije dobro za Hrvatsku. Mišljenje je HNS-a da je to mučenje za Hrvatsku, da je to sramoćenje Hrvatske pred cijelim civiliziranim svijetom. Najmanje što možemo očekivati je da ministar sam odstupi. A ako ne, onda da ga premijer smijeni, rekla je Turina Đurić.Ova vlada nije filoustaška, rekao je Drago Prgomet. Ne smatram da je u ovoj državi fašizacija na pomolu. I bivša vlast je na neki način poticala radikalizam, rekao je Prgomet. Od ministra očekuje da jasno iznese svoj stav o fašizmu i antifašizmu. Šteta je učinjena i ona se mora popraviti, naglasio je Prgomet.Nije važna kapa, važno je ono što je ispod kape, rekao je predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac. Više nismo na rubu da šaljemo verbalne metke, već smo na rubu da se počnemo tući. Ono što su Srbi najvrednije dali ovoj zemlji je antifašizam, (...), rekao je Pupovac. U ime Kluba HDZ-a Jasen Mesić ponovio je kako stalno pozivaju da se okrenemo budućnosti i više ne gledamo na prošlost. Ponovio je kako ministar Hasanbegović prije dvadeset godina na glavi nije imao ustašku kapu već kapu hrvatske vojne postrojbe. Osudit ćemo svaki zločin tko god ga je počinio. Zločine komunističke diktature nikad nećemo podvlačiti pod antifašizam. Ako trebamo raspravljati o nečijim znanstvenim stavovima onda ćemo to raditi na saborskim odborima ili tribinama. Mesić je rekao kako bi se i urednici koji vode Novosti mogli uhvatiti u situacijama na koje danas ne bi bili ponosni. Ovo zaoštravanje u ideološkim stavovima nije od danas, naglasio je Mesić.Mi u ime Mosta želimo naglasiti da bilo kakav oblik totalitarnog režima ne podržavamo kao ni ideološke podjele koje se trenutno nameću, kratko je u ime Kluba zastupnika Mosta izjavio Marko Kristić.


Mislim da gospodin Hasanbegović nije ni trebao postati ministar. Već prvi potezi su pokazivali da se taj čovjek ne snalazi na toj funkciji, govorim o odnosu prema Povjerenstvu za neprofitne medije. Već prvi potezi su pokazivali ne samo na ideološki back ground gospodina Hasanbegovića već i na ono što zapravo slijedi, a to je osvetnički progon prema onima koji drukčije i suprotno misle, sve u duhu antikomunističkog manifesta gospodina Karamarka, izjavio je Jaroslav Pečnik iz Kluba zastupnika Hrvatskih laburista - Stranke rada.


Nekako mi se čini da su ovakve ili slične rasprave postale pravilo pa neka plenarna sjednica na neku ideološku temu baš i nebi dala neki rezultat, ali izmjena poslovnika ja vjerujem da svakako bi. Čini mi se da ijelu kolega ovdje još nije jasno ili im nisu javili ili nisu shvatili da su izbori bili prije 3 mjeseca. Nekako mi se čini da sabornica nije mjesto za predizborne govorancije ili ja nisam dobro informiran pa se očekuju neki izbori za mjesec-dva dana, rekao je Milivoj Špika u ime Kluba Blok umirovljenici zajedno - BUZ.