Milijarda ustaje - protiv nasilja nad ženama

U nešto više od godine dana 16 su žena različitih godina starosti ubili muškarci s kojima su bile u obiteljskoj ili partnerskoj vezi. A iako posljednjih deset godina opada broj prekršajnih djela nasilja u obitelji, raste broj kaznenih djela - lakših ili težih tjelesnih ozljeda.

Četvrtu godinu zaredom Centar za ženske studije u suorganizaciji s udrugama civilnog društva priprema svjetsku kampanju One Billion Rising - Milijarda ustaje protiv nasilja nad ženama i djevojčicama. Održava se u više od 200 zemalja, u Hrvatskoj u desetak gradova - Zagrebu, Splitu, Zaboku, Đurđevcu, Koprivnici... 

Milijarda ustaje kako bi upozorili na kontinuirano nasilje nad ženama i djevojčicama te povezali ženske udruge, udruge mladih muškaraca i sportaša, osobe iz kulturne i političke javnosti i medije u zajedničkoj borbi za svijet bez nasilja, istaknule su gošće Hrvatske uživo. Ne mogu se o nasilju prema ženama odnosno obiteljskom nasilju brinuti samo ženske udruge, naglasila je organizatorica kampanje Rada Borić.Žene su često na margini, a ove godine ćemo u fokusu imati i one koje su dvostruko marginalizirane - žene s invaliditetom, žene Romkinje, žene koje žive u zatvorskom sustavu, žene izbjeglice, izjavila je Borić.

Jedna od tri žene u svome će životu doživjeti neki oblik nasilja, svjetski su podaci UN-a - a to je milijarda i pol zlostavljanih žena. Hrvatska nije iznimka.

Podaci su različiti, svaka treća ili četvrta žena doživjet će neki oblik zlostavljanja, svaka četvrta i seksualno nasilje koje je u Hrvatskoj još uvijek tabu. Dio će ih doživjeti seksualno uznemiravanje na poslu, svaka druga nasilje zbog ekonomskog položaja. Moramo prepoznati i strukturalno nasilje - nasilje države prema nama u ovim procesima, rekla je Borić.

Jasmina Salihi iz UNDP-a ustvrdila je kako su žene Romkinje suočene i s društvenim nasiljem - nema ih u državnoj administraciji ili upravi. Njih 80% od 16 do 24 godine ne radi. Pozvale su građane da se odazovu manifestaciji, a Zagrepčane da u nedjelju u 11 sati dođu na Cvjetni trg gdje program organizira 20-ak udruga.Zagrepčanku Saru Golub na povratku iz subotnjeg izlaska u taksiju je napao  poznanik. Počeo me vrijeđati i psovati, mislila sam da će stati na tome, ali me je udario u lice. Isprva to nitko nije vidio dok me nije počeo udarati šakama u glavu i dok me sestra počela braniti, kaže Sara. 

Tek je tada zapravo izludio jer smo mu uzvratili u samoobrani. Kad me je udario, mislila sam da će se smiriti i da smo kvit, a on bi se zapravo sa svakim našim "prestani" još više razjario i rekao da nismo mi te koje će mu određivati da prestane, priča Kimy Golub.

Dok se na stražnjem sjedalu taksija odvijala drama, taksist je i dalje mirno vozio, kažu djevojke. Totalno nas je ignorirao, nije mi odgovarao... I prijateljica je shvatila da se nešto događa i također ga je molila da stane. Na to mi je rekao da nisam normalna iako je vidio dok me je tukao. Stao je tek nekon nekih pet minuta, kad je vidio da njoj ide krv iz oka, i izbacio nas vani. A nasilnika odvezao, svjedoči Kimy.

Fotografije pretučenih djevojaka objavljene su na internetu i zato ovaj tjedan svi govore o njima. No što je s onima koji nemaju snage javno reći da su bile ili da jesu žrtve nasilja. Nažalost, za neke saznamo tek kada postanu žrtve. Kada ih više nema.

Samo u posljednjih mjesec dana, od strane bliskih osoba ubijene su četiri žene. Prošlu subotu građanska Inicijativa Preuzmite odgovornost za ubojstva žena organizirala je istoimeni prosvjed na zagrebačkom Cvjetnom trgu. Sanja Kovačević iz Inicijative ističe kako se pri očevidu se često događa da se piše prijava za remećenje javnog reda i mira koja u najmanju ruku jednako tretira nasilnika i žrtvu.

Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova slaže se da sustav ne funkcionira. Imali smo slučaj ravnatelja škole u Županiji koji je počinio kazneno djelo obiteljskog nasilja. Supruga je imala medicinsku dokumentaciju, na Državnom odvjetništvu je dogovoreno, uz njezinu privolu, da se sankcija ili postupak zamijeni određenom nagodbom gdje je uplaćeno 3000 kuna za žrtve poplavljenih u Gunji, izjavila je pravobraniteljica Višnja Ljubičić.

Da ni građani često ne reagiraju kada vide nasilje, potvrđuje i primjer taksista s početka naše priče. Zato Nina Špoljarić iz udruge Ženska pomoć sada naglašava: U kućnom redu u zgradama u kojem se upozorava da ne smijemo biti glasni i kakvi moramo biti, bilo bi zgodno da stoji jedna stavka koja kaže - kad čuješ nasilje pored sebe, prijavi ga, to je tvoja građanska dužnost. A sestre Sara i Kimy sada samo žele nastaviti svoj studentski život. Uzdaju se u institucije i vjeruju da će nasilnik biti primjereno kažnjen.