Skoko: Simbolički prijelaz s dejtonske na briselsku fazu

Predsjednik predsjedništva BiH Dragan Čović predao je u Bruxellesu zahtjev za članstvo te zemlje u EU-u predstavniku zemlje predsjedateljice, nizozemskom ministru vanjskih poslova Bertu Koendersu.

Potpredsjednica Europske komisije i visoka predstavnica unije za vanjske poslove i sigurnosnu politiku Federica Mogherini izjavila je kako će Unija sada proučiti zahtjev, poručivši da je to dobra vijest i za BiH i za Uniju.

Ovo je dobro za građane BiH. Civilno društvo ima velika očekivanja od ovoga procesa i mi također u EU-u imamo razloga slaviti, kazala je Mogherini. Prije godinu dana, u prosincu 2014., kada sam posjetila Sarajevo zajedno s Hahnom BiH je bila posve ispod radara, bez ikakve mogućnost za današnji korak. Puno je učinjeno posljednjih mjeseci, ali ostalo je još mnogo posla.

Povjerenik za susjedsku politiku i proširenje Johannes Hahn kazao je kako je "ovo veliki dan za BiH, to je rezultat rada u posljednjih nekoliko mjeseci".
Maja Kocijančič on Twitter

U briselskim se kuloarima govorilo o podijeljenom mišljenju među zemljama članicama o tome je li Bosna i Hercegovina dovoljno spremna i nije li njezin zahtjev preuranjen. 

Ministri vanjskih poslova razgovarat će o bosanskohercegovačkom zahtijevu tek sutra, ali se još ne zna hoće li o tome izaći zaključak jer i tu postoji podijeljeno mišljenje među zemljamam članicama.

O europskoj perspektivi BiH u emisiji Hrvatskog radija 'U mreži Prvog' govorili su su HDZ-ov zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković, politički analitičar Božo Skoko i kolumnist Večernjeg lista Ivan Pepić.

Simbolički je ovo prijelaz BiH s daytonske na briselsku fazu, tvrdi Božo Skoko. Uvjeren je da upravo EU može natjerati BiH na toliko potrebne promjene jer je trenutačna situacija na duže staze neodrživa. Nada se da će Bruxelles ubrzati izmjene sporazuma iz Daytona. Institucije u BiH moraju europski put shvatiti kao motiv, a veliki jamac za uspjeh pristupnog puta BiH prema EU-u pronalazi u građanima koji su daleko spremniji za reforme nego političke elite.

Zastupnik u Europskom parlamentu Andrej Plenković smatra da je otvaranje aplikacije velika prekretnica za BiH. Zahtjev je pravno utemeljen, Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju stupio je na snagu prije 7 mjeseci i za sada sve ide predviđenim tijekom, rekao je. Bitna promjena za BiH na europskom putu dogodila se ulaskom Hrvatske u EU, a Hrvati u BiH su prepoznati kao vezivno tkivo za opstanak BiH. Hrvatski pristup je jasan, naglašava, a to znači da je BiH broj 1 kada je riječ o našoj vanjskoj politici.

Ivan Pepić rješenje za BiH također pronalazi u Hrvatima. Problem nije u građanima već u političkim elitama, osobito onoj srpskoj, koje su usmjerene na unutarnja pitanja. Izrazio je nadu da će predstavnicu EU-a Hrvate u BiH prepoznati kao partnera na europskom putu.