"Kuća mogućnosti" pruža pomoć mladima

Mogućnosti - katkada nam se čini da ih imamo napretek, no ponekad se dogodi da nemamo ni one najosnovnije. Upravo to nedostaje mladim ljudima koji su odrastali bez, kako se to naziva, odgovarajuće roditeljske skrbi. Ovom je sintagmom zapravo vrlo teško izreći što im je sve nedostajalo u osjetljivim i ranjivim godinama odrastanja kada su se trebali formirati u jake i zdrave mlade osobe. No nade ima, a i novih mogućnosti.

Ljubav je nemoguće nadoknaditi, ali obiteljske vrijednosti i zdrave navike nešto je što kod mladih pokušavaju probuditi u varaždinskoj udruzi Hoću život, brinući se za mlade koji su u djetinjstvu bili zakinuti za ono najvažnije, obitelj. Tu prazninu pokušavaju ispuniti radionicama, tečajevima, kampovima i, najvažnije, osobnim pristupom. Odnedavno su osigurali i kuću za one koji izlaze iz institucija i nemaju kamo. Tako mogu početi samostalni i drukčiji život. 

Kuća mogućnosti pruža mladima dvije godine stanovanja, znači mogućnost 2 godine stanovanja, mogućnost samoizgradnje, znači podrške i pomoći u nekim određenim stvarima, odnosno aktivnostima koje mi s njima provodimo svaki dan. To je pronalaženje i održavanje odgovarajućih poslova za njih, briga o osobnoj higijeni i zdravlju, što je jako važno, pogotovo za njih koji su bili u teškim situacijama, za sve je važno, recimo, upravljanje financijama, ističe voditeljica projekta Danijela Vukov.

Osim učenja i svladavanja nama običnih kućanskih poslova, svakodnevnih obveza, Kuća mogućnosti pruža im puno više, osjećaj pripadnosti, prihvaćanja i daje pravu sliku „normalnog" života, kakvu do sada nisu imali prilike vidjeti. Na taj način bolje uče.

U kući je za sada dvoje stanara, mladih ljudi koji su tek na početku sazrijevanja dobili priliku kročiti drugim putem. Vode ih educirani kućni odgajatelji. 

Nakon boravka u udomiteljskim obiteljima te s neriješenim i bezizlaznim obiteljskim situacijama, dobiti drugu mogućnost već je samo po sebi dovoljno.

Goran i Sebastijan u kući su nekoliko dana i tek su na početku svog novog, svi se nadaju boljeg i sretnijeg životnog puta na koji će ih pokušati dovesti članovi udruge Hoću život. Uz one svakodnevne životne zadatke uče ih i pravim vrijednostima i daju nadu.

Svi - i stanari i članovi udruge, s ovom su pričom tek na početku i nadaju se da će je još dugo pričati. Stoga pozivaju mlade kojima treba pomoć da im se jave, kao i sve one koji mogu i žele pomoći da „Kuća mogućnosti" bude - upravo to.