Ministar Kuščević: Ukidamo energetsko certificiranje apartmana

Ministar graditeljstva i prostornog uređenja Lovro Kuščević izjavio je za HRT da će se vrlo brzo donijeti odluka kojim će se od tri modela nastaviti poticana stanogradnja (POS) u Hrvatskoj.

U Hrvatskoj postoje tri programa POS-a, a postoji i taj vrlo dobar zakon te se samo u dvije godine izgradilo više od pet tisuća stanova, kazao je Kuščević, dodajući da se sada sagledavaju aspekti svih triju modela - POS, POS Plus i POS najam. Razgovaramo s bankama i vrlo brzo ćemo donijeti odluku kojim ćemo modelom poticane stanogradnje nastaviti u ovoj godini i u ovom mandatu. Želimo da se što manje optereti državni proračun i što više gradi novcem banaka, kazao je Kuščević.

Ministar Kuščević najavio je i ukidanje projekta 'obveznog energetskog certificiranja apartmana za iznajmljivanje'.

U europskoj direktivi ne stoji činjenica o certificiranju apartmana za iznajmljivanje. Dobro smo proučili pravnu strukturu i problematiku, konzultirali smo se s Ministarstvom turizma, sa širokim spektrom stručnjaka i ja sam donio odluku – ukinut ćemo certificiranje apartmana. Moj stručni tim upravo radi na toj odluci, bude li gotova, ja ću je potpisati i time smo riješili dileme oko tih certifikata, kazao je Kuščević.Ocijenio je da proces legalizacije bespravno sagrađenih objekata, koji je započela Vlada prije pet godina, ide relativno dobro. Zaprimljeno je oko 800 tisuća zahtjeva, a riješeno ih je više od 400 tisuća. Smatra da je osnivanje Agencije bilo pogrešno, važnije je trebalo biti, kaže, ojačati ispostave na terenu. Naglasio je da danas Agencija rješava oko 35 posto predmeta, dok agencije na terenu – županijske ili gradske - imaju prosjek veći od 55 posto. Zadali smo kratke ciljeve - želimo obraditi sve predmete do kraja ove godine, poručio je ministar.

Ministarstvo će urediti sustav tako da neće biti potrebno baviti se bespravnom gradnjom, najavio je te objasnio da će se ubrzati i pojeftiniti postupak gradnje kako bi građanima bilo lakše i isplativije.

Kuščević smatra da je sadašnji sustav prostornog uređenja i graditeljstva prenormiran, propisi su u koliziji - na tri strane rješavaju jedan problem. Želio bi reformirati, dopuniti, poboljšati sve što je prijeko potrebno kako bi ostavio iza sebe uređen sustav.

Najavljeno - učinjeno

Iz Ministarstva turizma stigla je i potvrda dogovora ministra Klimana i ministra Kuščevića oko energetskog certifikata. U priopćenju, između ostalog, stoji da je ministar Kuščević donio odluku o upućivanju u proceduru izmjene Pravilnika o energetskom pregledu zgrade i energetskom certificiranju kojom se briše odredba članka 6. stavka 2. tog Pravilnika koja obvezuje pružatelje ugostiteljskih usluga smještaja u stanovima, apartmanima i kućama za odmor na pribavljanje energetskog certifikata.

Ovim putem zahvaljujemo prvenstveno ministru Kuščeviću i njegovim stručnim službama što su razumijeli problem obiteljskih iznajmljivača i uvažili njihove primjedbe koje su komunicirane preko Zajednice obiteljskog smještaja i turizma pri HGK, na čelu s Nedom Pinezićem. Naša obaveza je da kao Ministarstvo turizma zastupamo interese sektora, u ovom slučaju, obiteljskih iznajmljivača čiji broj postelja čini gotovo 50% ukupnih smještajnih kapaciteta u Hrvatskoj. Ovime smo pokazali da dijalogom s drugim resorima, razumijevanjem problema i efikasnošću u rješavanju istih možemo puno napraviti
, ističe ministar turizma Anton Kliman.