Slobodna zona u Varaždinskoj županiji - najuspješnija u zemlji

Slobodna zona osnovana je radi bržeg gospodarskog razvoja grada Varaždina i Varaždinske županije, privlačenja stranog kapitala te povećanja zaposlenosti. Ako je suditi prema dosadašnjim rezultatima, čini se da je na dobrom putu.

Po broju zaposlenih i poslovnim rezultatima, riječ je o najvećoj i jednoj od najuspješnijih gospodarskih zona u zemlji. Među 16 poduzeća smještenih u zoni, osmu godinu posluje i metaloprerađivačka tvrtka koja u najvećem dijelu proizvodi sklopove za bankomate za američkog kupca. Zahvaljujući vlastitom novcu, ali i novcu strukturnih fondova, tvrtka je u proširenje tehnoloških kapaciteta uložila 11 milijuna 800.000 kuna.

Od pripreme i kandidiranja projekta do povlačenja novca iz strukturnih fondova prošlo je svega pola godine. I to je model prema kojem bi trebale raditi sve hrvatske tvrtke - istaknuo je ministar poduzetništva i obrta Darko Horvat.

Pohvalio sam administraciju tvrtke koja je u jednom vrlu kratkom vremenskom intervalu, od trenutka otvaranja natječaja do trenutka zatvaranja natječaja za tu aplikaciju bili potpuno spremni i ovih nešto malo više od sedam milijuna sigurno je došlo u prave ruke, rekao je Horvat.

Za ovakve i slične gospodarske projekte Hrvatskoj je do 2020. na raspolaganju više od sedam milijardi kuna iz strukturnih fondova.