Zelena akcija: Plomin C ekonomski je neisplativ projekt

Analiza koristi i troškova termoelektrane (TE) na ugljen Plomin C, koju je naručila Zelena akcija, a izradilo Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR), potvrdila je kako je taj projekt, čak i uz zanemarivanje utjecaja na zdravlje i okoliš, ekonomski neisplativ. Ustvrdili su to predstavnici Zelene akcije i DOOR-a te najavili da će analizu poslati Vladi, mjerodavnim ministarstvima, saborskim odborima, klubovima zastupnika i HEP-u.

Projekt izgradnje TE na ugljen Plomin C podložan je rizicima koji ga s lakoćom mogu učiniti financijski neisplativim, a donosi više društvene štete nego koristi. Stoga preporučujemo Vladi da ne kreće s tim projektom, poručila je izvršna direktorica DOOR-a Maja Božićević Vrhovčak na konferenciji za novinare. 

Zelena akcija pozdravlja Vladinu najavu o moratoriju na Plomin C, ali želi da to postane i službeno stajalište pa je poziva da se jasno odredi o gradnji TE na ugljen i izradi nove enegetske strategije. Hrvatska ima sjajnu šansu da korištenjem sredstava iz fondova EU-a pokrene novi investicijski ciklus u energetici, tvrdi Vidan, ali novac ne treba ulagati u velike i prljave projekte, nego u male projekte za iskorištavanje obnovljivih izvora energije u vlasništvu lokalnih zajednica i pojedinaca.