Sindikalci s ministrom Marićem: Uvaženi kao socijalni partneri

Ponovno je uspostavljena praksa da ministar financija sindikatima predstavi okvire za donošenje državnog proračuna za 2016. i projekciju za 2017. i 2018. Kazao je to predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec nakon sastanka sindikalnih čelnika javnih službi s ministrom financija Zdravkom Marićem i drugim ministrima u Banskim dvorima.

Zadovoljni smo što smo kao socijalni partneri uvaženi i ponovno za stolom kad se govori o važnim pitanjima. Otvorili smo sva reformska pitanja koja će se rješavati za mandata ove Vlade, rekao je Mihalinec

Dodao je da su predstavnici sindikata imali priliku vidjeti smjernice proračuna i da im je ministar objasnio okvire koje zadaje EU o tome koliki bi proračun smio biti ove godine. O tome kako će se proračun odraziti na pojedine javne službe, pregovarat ćemo bude li trebalo, kazao je Mihalinec.

Najavljene su reforme politike plaća, mogućnosti nagrađivanja boljih i kvalitetnijih i stvaranje uvjeta za uvođenje sustava ocjenjivanja unutar javnih službi. To je posao koji se radi godinama, ali ako se stvarno to želi provesti, treba početi odmah. Svjedoci smo da su protekle vlade imale reformske inicijative u zadnjoj godini mandata,
kazao je i dodao da nijedna nije uspjela. Naglasio je i da se zakonom o plaćama ne mogu regulirati dodaci na plaću jer su specifični za svaku službu i o njima treba posebno pregovarati i dogovarati se.

Osim ministra Marića među predstavnicima Vlade bili su i ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, pomoćnik ministra znanosti, obrazovanja i sporta Stipe Mamić i pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Mario Bebić. U sindikalnom izaslanstvu su osim Mihalineca bili i čelnici Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić, Sindikata lokalnih i državnih službenika i namještenika Boris Pleša, Sindikata hrvatskih učitelja Sanja Šprem, Sindikata zaposlenika u hrvatskom školstvu Preporod Željko Stipić, Hrvatskog liječničkog sindikata Ivica Babić, Hrvatskog sindikata djelatnika u kulturi Ljubica Pilić i dr.


Sever "U mreži Prvog": Bojim se istih metoda kojima se išlo i ranije  

Proračun je bio i tema emisije HR-a U mreži Prvog s ekonomisticom Vedranom Pribičević i sindikalistom Krešimirom Severom.

U zadnjih mjesec dana ponavljau se iste rečenice - smanjti rashode, ne povećati poreze, prodati pola milijarde eura državne imovne. Bojim se da će se nastaviti istm metodama kojima se išlo i ranije što neće pomoći građanima, a po liberalnom načelu lomit će se na zaposlenima u javnoj upravi, kazao je Sever. Ne možete glumiti državu blagostanja, ako niste u određenoj mjeri bogati, poručila je Pribičević. Upitala se što će se dogoditi sa hrvatskim dugom kad dođe do promjena na svjetskom tržištu. U SAD-u kojemu će uskoro doseći punu zaposlenost porast će kamate, a to će se preliti i na Hrvatsku, upozorila je.
Što se tiče prodaje državne imovine - strateška imovina nisu samo šume i vode. Ako je nešto dobro da privatniku donosi dobit - zašto to nije dobro i državi, upitao je Sever. To je pitanje uprave, a ne vlasništva i u upravu moraju biti dovedeni stručnjaci, a ne podobni koji nisu uspjeli postati ministri, kazao je Sever. S tim se složila i Pribičević koja je rekla kako se uprave državnih firmi moraju zapošljavati javnim natječajem. Ljude koji dobro rade treba držati na čelu državnih tvrtki, ali ih treba i dobro platiti kako ne bi pobjegli u privatni sektor, smatraju i Sever i Pribičević.