Buljević: O budućnosti HRZ-a treba pokrenuti javnu raspravu

Ministar obrane Josip Buljević gostovao je u emisiji Hrvatskog radija A sada Vlada gdje se osvrnuo na aktualna zbivanja u Hrvatskoj i Ministarstvu obrane.

Ponosan sam na rad u obavještajnom sustavu u kojem sam prošao sve faze, od operativca do ravnatelja SOA-e, naglasio je. Hrvatska ima stabilan i siguran sustav koji i dalje treba razvijati i modernizirati, dodao je. Situaciju oko razrješenja ravnatelja SOA-e Dragana Lozančića nije želio komentirati, ali je rekao da je povjerenje bitan segment suradnje.

Kada su u pitanju prvi dani Vlade smatra da je dobro počela. Primarna je zadaća donijeti proračun koji će konsolidirati financije kako na razini države tako i unutar MORH-a. Proračunski dio namjenjen Ministarstvu obrane bit će štedljiv ali dostatan za učinkovito djelovanje.

Spajanje Ministarstva branitelja i MORH-a u ovom trenutku smatra nerealnim, a imenovanje Milijana Brkića za ministra branitelja pozdravlja kao odlično rješenje
. On je odličan organizator, a  pitanje njegove diplome trebaju rješavati institucije, dodao je.

Što se tiče kadroviranja pomoćnici su imenovani, a zamjenik će se znati kroz par dana. Od 1. ožujka mjesto Načelnika GS OSRH napušta general Drago Lovrić, a na njegovo mjesto dolazi Mirko Šundov.

Kakva će situacija biti sa HRZ-om ovisit će o više faktora naglasio je. Stručna tijela trenutačno prikupljaju podatke o tome koliko koja opcija košta. Poslije toga bi se trebala otvoriti javna rasprava nakon koje će se ići na donošenje odluke. Trenutačno smo u fazi donošenja odluke o nabavi 16 helikoptera OH-58D Kiowa Warrior iz SAD-a. Sa prijedlogom idemo pred saborski Odbor za obranu nakon čega će mo znati više o ovom pitanju.

Negodovanja iz Srbije zbog mogućnosti nabave raketnih lansera odbacio je kao neutemeljena. Modernizacija je naš prioritet, a uz modernizaciju provodit ćemo partnersku i miroljubivu politiku. Osim toga odluka o lanserima nikada nije ni donešena dodao je. U HRM-u projekt ophodnih brodova ide dalje.

Slovensko i mađarsko razmještanje vojske na granicu zbog izbjeglica ne vidi kao prijetnju. Hrvatska u ovoj fazi ne razmišlja o takvom potezu, a ukoliko se pokaže potreba za tim oružane snage biti će spremne dati svoj obol. Treba voditi računa da migranti i izbjeglice više nisu sami humanitarno veći i sigurnosno pitanje.

O novim misijama Hrvatske vojske se, pored onih u Afganistanu i na Kosovu, trenutačno ne razmišlja, rekao je dodavši da će, ako do njih dođe, u njima naši vojnici imati ulogu stručnjaka za obuku.

Ministar je izrazio želju da se već u prvoj polovini ove godine krene u realizaciju donošenja Strategije nacionalne sigurnosti koja je posljednji put donešena 2002. godine. MORH će biti spreman dati svoj doprinos u izradi.

Za kraj je dodao da u MORH-u ima prostora za racionalizaciju. Neće se ići na otpuštanje već će se viškovi rješavati prirodnim odljevom.