Dan ružičastih majica - protiv vršnjačkoga nasilja

Već treću godinu zaredom u Hrvatskoj se obilježava Dan prevencije vršnjačkoga nasilja, takozavani Dan ružičastih majica.

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja, a obilježava se zadnje srijede u mjesecu veljači. Ideja je nastala u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj kanadskoj školi. Godine 2007. jedan je dječak u Kanadi u školu došao u ružičastoj majici zbog potpore oboljeloj majci.

Vršnjaci nisu shvatili poruku, već su ga zlostavljali. Inicijativom školskih kolega je na konstruktivan i inteligentan način riješeno sustavno zlostavljanje dječaka, posvećenog podršci liječenju teško bolesne majke. Ružičaste majice, koje su solidarno s dječakom nosili njegovi školski kolege, postale su prepoznatljiv simbol inicijative, i kasnije, međunarodno prepoznate obljetnice.

U spomen na taj događaj diljem svijeta obilježava se Dan ružičastih majica. Prošle je godine u Hrvatskoj zabilježeno 370 slučajeva vršnjačkoga nasilja. No, znatno ih je više jer samo se oni najteži prijavljuju policiji.