Pridružite se obnovi vukovarskog vodotornja

Jeste li znali da i mi imamo svoj kosi toranj? Upravo takav je vukovarski. Od svoje je osi nagnut čak 18 centimetara. Ali to mu nije od rata već od gradnje. Tako se naginjao do 80-ih godina prošloga stoljeća i onda stao.

Ni s udaljenosti od samo 3 kilometra nećete vidjeti grad. Tek kad njega uočite znat ćete da je pred vama Vukovar. Gradio se od 1964. do 1968. godine. Vodotoranj je u zemlju ukopan najmanje 10 metara. Kad je dovršen, visok  50 metara bio je drugi po veličini vodotoranj na svijetu. U donjem dijelu bio je restoran, a iznad toga dva bazena s vodom. Mnogi su Vukovarci obišli vidikovac ne bi li tako vidjeli grad kao na dlanu.

Cijevima promjera 60 cm voda se do vodotornja dopremala iz 5 kilometara udaljenog Borovog Naselja gdje je bila crpna stanica, pa onda slobodnim padom iz vodotornja opskrbljivala grad. Vodotoranj je ubrzo postao simbol grada.

Vukovar danas – vukovarski vodotoranj

Vodotoranj je služio svojoj svrsi, sve do ljeta 1991. kad je dovod vode u vodotoranj prekinut jer nije bilo potrebe za tolikom potrošnjom. No neprijatelj, čini se, nije to znao pa je u prvom tjednu napada na Vukovar između 25. i 31. kolovoza toranj granatiran. 600 direktnih pogodaka pretrpio je vodotoranj tijekom opsade grada i ostao stajati.

Vodotoranj je kao simbol izdržljivosti bio podstrek i simbol prognanicima i prvim povratnicima. Prkosio je vodotoranj tijekom nezapamćenog napada na grad kao i njegovi branitelji, poput Hrvoja Džalte i Ivice Ivanika, koji su se svakodnevno penjali i postavljali hrvatsku zastavu. Svaki put kad bi zastava bila pogođena oni bi se opet popeli i opet je postavili. I to je cijelo vrijeme rata tako trajalo.

Ipak došlo je vrijeme da se ovaj simbol opstojnosti hrvatskog duha, prošaran granatama i nagrižen zubom vremena, obnovi. Stoga je gradonačelnik Vukovara Ivan Penava predstavio je projekt Vukovarski vodotoranj – simbol hrvatskog zajedništva. Projektom, kojega su izradili arhitekti iz Radionice arhitekture, predviđeno je da u okolici vodotornja budu izrađeni parkinzi, dječje igralište, a postaviti će se popis imena svih donatora, od najmanjeg do najvećeg. S dunavske strane vodotornja biti će instalirano panoramsko dizalo iz kojega će se izlaziti u nekadašnje spremište za vodu koje će biti pretvoreno u memorijalnu sobu.

Unutar iste protezati će se dugačka, krivudava staza koja simbolizira prepreke koje se susreću na nekom putu. Predviđeno je i postavljanje jednoga ili više ekrana na kojima će se prikazivati snimci razaranja među kojima ima i onih kada granate direktno pogađaju vodotoranj. Rupe nastale tijekom granatiranja biti će zatvorene staklom. Iz memorijalne sobe izlazit će se na krovište vodotornja gdje će biti uređen vidikovac s tribinama i državnim stijegom. Glavni arhitekt projekta Goran Rako kaže kako su obavljena i sva statička istraživanja koja su pokazala kako statika građevine nije narušena.

Projekt je osmišljen na način da najprepoznatljiviji simbol Domovinskog rata u Vukovaru i Hrvatskoj sačuvamo ovakvim kakav je sada ali i da se otvori i učini dostupnim široj javnosti. Kroz obnovu vodotornja želimo ispričati priču o hrvatskom zajedništvu, prkosu iz Domovinskog rata. Radi svoje simbolike i značaja smatramo kako je obnova vukovarskog vodotornja od općeg hrvatskog interesa. Stoga pozivam sve u Hrvatskoj i dijaspori da se uključe u akciju i da zajedno ispričamo ponosnu priču iz prošlosti na način da se ne samo osvrćemo unazad nego i da gledamo u budućnost i svjedočimo silnoj potrebi zajedništva, rekao je gradonačelnik Penava.

Prema planu radovi bi trebali započeti u ljeto ove godine, a trajali bi godinu dana. Troškovnik iznosi 20 milijuna kuna. Pokroviteljstvo je prihvatila i predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović, a ukoliko sredstava ne bude dovoljno iskoristiti će se gradski proračun kao i proračun Fonda za obnovu i razvoj grada Vukovara.