Vojni biskup J.Bogdan: Dijalogizirat ću sa svima

Novoimenovani vojni ordinarij u Hrvatskoj monsinjor Jure Bogdan zaređen je za biskupa u konkatedralnoj crkvi sv. Petra u Splitu. 

Geslo će mu biti "Omnia ad maiorem Dei gloriam" - Sve na veću slavu Božju.

Uz zahvalu papi Franji na iskazanom povjerenju što ga je imenovao biskupom, te zareditelju i suzarediteljima, kao i vjernicima i svećenicima iz njegove matične Splitsko-makarske nadbiskupije te drugih biskupija, Bogdan je nakon zaređenja sa zahvalnošću istaknuo veliku moralnu potporu koju je od građanskih, političkih, kulturnih  i vojnih vlasti doživio kod imenovanja biskupom u studenome prošle godine sve do današnje sv. mise ređenja. Čvrsto vjerujem da ćemo udruženim snagama, u razumijevanju i dijalogu, u slobodi i poštivanju nadležnosti, doprinositi duhovnome dobru i rastu svih koji su pod jurisdikcijom vojnoga ordinarija i time  izgradnji hrvatskoga društva u cjelini, poručio je nakon zaređenja.

Posebnost vojnog ordinarijata, u odnosu na druge biskupije, je djelovanje usklađeno s Ministarstvom obrane i Ministarstvom unutarnjih poslova koji se posebice brinu za javni red i mir, za sigurnost svih stanovnika Republike Hrvatske, podsjeća Bogdan.

Glavni zareditelj, metropolit splitsko-makarski Marin Barišić iskazao je uvjerenje da će ono što je dosadašnji prvi ordinarij mons. Juraj Jezerinac uspješno započeo i vodio, Bogdan nastaviti i unaprjeđivati - skrb i dušobrižničku ulogu Vojnog ordinarijata u izgradnji društva.

Prije toga je apostolski nuncij u Hrvatskoj Alessandro D'Errico pročitao bulu imenovanja u kojoj je papa Franjo pozvao mons. Bogdana da svoju biskupsku službu vrši marljivo, mudro, razborito i iznad svega s ljubavlju, koja je osobita krepost pastira, jer pastirsku službu onoliko vršimo koliko volimo.

Za središnji Dnevnik HRT-a biskup Jure Bogdan kazao je kako je sasvim razumljivo da gdje žive kulturni i civilizirani ljudi, da se tamo dijalogizira. Duboko sam uvjeren, da je dijalog neophodan sa svim strukturama gdje budem dolazio i djelovao kao vojni biskup. Dijalog je nešto što je sasvim normalno. Ako Bog da, u to čvrsto vjerujem, da su svi ljudi spremni na dijalog, pa ja isto tako, dijalogizirat ću sa svima, kazao je vojni biskup.

Sveti Ivan Evanđelist kad je govorio o Bogu izrekao je divnu rečenicu: Bog je ljubav! Božja ljubav razvedena je u srcima našim. To znači, živi članovi crkve, kršćani, oni moraju svjedočiti Božju ljubav. Drugim riječima, kršćanstvo je ljubav
, kazao je između ostalog vojni biskup Bogdan.

Juru Bogdana, dosadašnjeg rektora Papinskog hrvatskog zavoda sv. Jeronima u Rimu, papa Franjo imenovao je vojnim ordinarijem 30. studenog 2015. Nakon procesije je služeno misno slavlje s obredom ređenja. Glavni zareditelj je bio splitsko-makarski nadbiskup Barišić, uz zagrebačkog nadbiskupa, kardinala Josipa Bozanića i dosadašnjeg vojnog biskupa Jurja Jezerinca