A-HSP postrojio svoju vojsku na trgu - prosvjed Radničke fronte

U povodu 120 godina od smrti hrvatskog političara, publicista i književnika Ante Starčevića - koji je još za života kao pravaški politički vođa nazvan Ocem Domovine, brojna su izaslanstva predvođena predsjednikom i potpredsjednikom Sabora Željkom Rainerom i Ivanom Tepešom obišla njegov grob u zagrebačkim Šestinama. Položeni su vijenci i služena sveta misa.

Prije odlaska na grob Oca Domovine - Autohtona hrvatska stranka prava ove je godine za razliku od prošle uspjela od policije dobiti dozvolu za postrojavanje svoje stranačke vojske na središnjem zagrebačkom trgu. Održana je 'Prisega Domovini', ali i kontraprosvjed Radničke fronte.

Predsjednik A-HSP-a Dražen Keleminec za prosvjednike iz Radničke fronte rekao je kako 'izmišljaju da postoje fašisti i ustaše'. 'Mi smo samo branili Hrvatsku 1991. Njima smeta Hrvatska, ali im ne smeta Pavelićeva kuna', dodao je. Naglasio je kako su četnici s fašistima ubijali po Hrvatskoj, a u Srbiji su priznati kao antifašisti. Za pozdrav 'Za dom spremni' kazao je da je to stari hrvatski pozdrav koji nikome nije smetao kad su ga koristili branitelji u Domovinskome ratu i  ginuli'. Dodao je kako su 'oni koji su protiv Hrvatske, Vesna Teršelič, Zoran Pusić, Milorad Pupovac i antifašisti - iz Milanovićeva proračuna dobili više od 500 milijuna kuna'. Taj novac treba usmjeriti prema radnim mjestima i onima kojima je teško', kazao je.

U redovima Radničke fronte nosili su se pak transparenti 'Ujedinjeni protiv fašizma' i 'Protiv ustaštva - fašizma', a čuli su se i povici 'Crnokošuljaši', 'Ustaše, četnici, zajedno ste bježali'. Pripadnicima 'Hrvatskih domoljubnih snaga' poručili su da 'odu iz Zagreba'. Putem razglasa puštali su pjesme: Ay carmela, Internacionala, Bandiera Rossa, Bella Ciao.

Mi bi puno radije da se možemo baviti materijalnim pitanjima krađom radničkog vlasništva masovnim osiromašivenjem ljudi međutim te teme ne mogu doći na površinu dok se stvara fašizacija društva i dok se na nasionalističkoj i etničkoj podjeli grade sukobi, izjavio je Marko Milošević iz Radničke fronte. 

Sve to odvijalo se uz uglavnom začuđene poglede većine građana koji su prolazili Trgom bana Jelačića te uz veliki broj policijaca koji su razdvajali dvije skupine okupljene pred spomenikom hrvatskom banu J. Jelačiću, novinara i fotoreportera.