Oni su uštedjeli uz razdjelnike - evo zašto

Nakon što se proteklih dana dignula bura zbog velikih računa za grijanje, koje su građani dobili unatoč ugrađenim razdjelnicima, radna skupina koju je najavio ministar gospodarstva - trebala bi donijeti promjene. Visoki računi najviše muče Vukovarce, Riječane i Velikogoričane, ali ima i zadovoljnih stanara - koji su uz razdjelnike uštedjeli.

Tehnologija razdjelnika topline stara je 50 godina i upotrebljava se u cijelom svijetu, pa i u Njemačkoj, kaže direktor jedne od tvrtki koja se bavi ugradnjom i očitavanjem razdjelnika. Štednja energije dokazana je i jedino što bi trebalo je transparentno objasniti ljudima koji je način obračuna energije, tvrdi. Umjesto edukacije građanima se prijeti kaznama. Da će se to mijenjati, najavio  je ministar  gospodarstva Tomislav Panenić, no obveza energetske učinkovitosti ostaje. 

Što su razdjelnici, jesu li pouzdan mjerni instrument i kako je moguće da dio ljudi dobiva više račune ako štede, u Dnevniku HTV-a objasnio je dr. sc. Igor Balen s Katedre za toplinsku i procesnu tehniku FSB-a. "Razdjelnici nisu mjerni instrumneti koji određuju koliko se potrošilo toplinske energije. To su brojači elektronskih impulsa kojima se zatim određuje relativni udio pojedinog potrošača u ukupnoj potrošnji toplinske energije zgrade. Zgrade koje su spojene na toplanu obično imaju jedno brojilo toplinske energije na ulazu u zgradu, a između potrošača koji su spojeni na taj toplinski priključak radi se pravdena raspodjela. Nakon očitavanja elektronskih impulsa, proračunskom formulom određuje se iznos računa za pojedine stanove. Uočeni su nedostaci u korištenju te proračunske formule, ima prostora za poboljšanje i nedostatke treba otkloniti", kazao je.

Dodao je, međutim, kako su razdjelnici dobro rješenje s obzirom na to da predstavljaju korak prema ograničavanju osobne potrošnje topline. Boljim rješenjem smatra ugradnju stvarnih mjerila toplinske energije (kalorimetara). Nažalost, oni se teže ugrađuju u starije zgrade (građene 60-ih, 70-ih, 80-ih) jer veći broj cijevi prolazi kroz stanove, a osim toga su i skuplji.