Maletić: Prijeti nam oduzimanje 200 mil. eura iz fondova EU-a

Prema najavama ministra financija Zdravka Marića Hrvatska bi ove godine trebala iz fondova povući čak 78.5% više sredstava nego lani.

Ipak se na terenu objava i provedba natječaja odugovlači, veliki je manjak kadrova, sredstva iz socijalnog fonda su nam blokirana na šest mjeseci pa se stoga postavlja pitanje je li ovaj ambiciozni cilj moguce realizirati i kako do novca iz fondova EU-a. Gostujući u emisiji Hrvatskoga radija U mreži Prvog odgovor su pokušali dati europarlamentarka Ivana Maletić i pomoćnik sektora za međunarodne poslove HGK Saša Bukovac.

Riječ je o ambicioznom planu koji je ne samo moguće provesti već ga je i nužno realizirati, rekla je Ivana Maletić. Hrvatska je sa samo 62% iskorištenih sredstava uvjerljivo na zadnjem mjestu ljestvice iskoristivosti fondova EU-a. Za pozitivan iskorak potrebno je učiniti više toga. Iz Europskog parlamenta već smo uputili prijedlog prema Europskoj komisiji da se pojednostave procedure natječaja. Mali i srednji poduzetnici jednostavno nemaju kapacitete da bi pratili sve ono što birokracija EU-a zahtijeva, naglasila je. Sama državna administracija bi se trebala osposobiti da postane vodič poduzetnicima, a potrebno je uvesti red i u katastrima jer su nesređeni imovinsko pravni odnosi isto tako velika zapreka.

Pred novom vladom je veliki posao, osobito zbog velikih podbačaja u iskorištavanju fondova koje je napravila prethodna vlada. Godine 2015. od 900 milijuna eura povučeno je samo 400 milijuna. Konstantno se povlačilo puno manje i zbog toga će se na kraju 2016. oduzimati sredstva, prema mojim procjenama oko 200 milijuna eura, istaknula je Maletić.

Teško je očekivati rezultate već u prvoj godini, rekao je Saša Bukovac. Potrebne su istinske promjene jer sve traje pretjerano dugo. Država bi trebala definirati kratkoročne i dugoročne ciljeve po pitanju fondova EU-a, a osobita pozornost bi se trebala posvetiti kapitalnim ciljevima. Pažnja se mora obratiti i na nedostatak stručnog kadra jer previše ljudi nakon što u državnoj službi stekne potrebna znanja odlazi u privatni sektor.