Koliko su zastupničke plaće i privilegije - opravdane

Biti saborski zastupnik, zasigurno je jedna od najprivlačnijih pozicija u zemlji. S obzirom na često prazne saborske klupe, građane provociraju zastupničke povlastice. Ipak, teško je očekivati da će sami sebi nešto dokinuti, jer je prvi pokušaj rezanja propao.

Ivan Vilibor Sinčić, Ante Sanader i Boris Blažeković otvoreno govore o svojoj plaći, ali o njezinoj opravdanosti ne misle jednako. Za Ivana Vilibora Sinčića, čija je plaća 12.690 kn - ona je neopravdana jer je, kako kaže, 'politička odgovornost zastupnika gotovo nikakva'. Bivši zastupnik Boris Blažeković, koji je primao nešto više od 17 tisuća kuna - nije sklon pojednostavljivanju situacije i nazivanju zastupnika - uhljebima. To smatra nepristojnim i nekorektnim naspram samih građana. Plaća Ante Sanadera, kao potpredsjednika Sabora bit će između 17 i 18 tisuća kuna. On pak ne smatra lošom idejom počasnu funkciju saborskog zastupnika - pod uvjetom da odoba ima svoju drugu karijeru.

Vilibor Sinčić tek se upoznaje sa saborskim beneficijama. Živi 70-ak kilometara od Zagreba, država mu osigurava stan, plaća režije i još štošta drugo. Ponuđena je naknada za stanovanje u iznosu od 2500 kuna i dodatna naknada za režije u iznosu od 500 kuna. On se tih beneficija odrekao. Odrekao se i dodatne naknade od 1 000 kuna za život odvojen od obitelji.

Boris Blažeković, koji je uz Romanu Jerković i Ingrid Antičević Marinović naveden kao zastupnik koji je u mandatu primio najviši izos naknada (191.400 kn) podsjetio je i kako svaki saborski zastupnik dobiva još 1500 kuna koje ne ulaze u redovnu zastupničku plaću, nego se dobivaju na ime raznoraznih troškova - hrana, papir, odijelo, kravata... Naknade je primao, kaže, jer je kao voditelj saborskog izaslanstva u Parlamentrarnoj skupštini NATO-a po službenoj dužnosti morao putovati po nalogu iz Bruxellesa.

Po službenoj dužnosti ili ne, prema saborskim statistikama prošle godine saborski su zastupnici uz plaće potrošili gotovo 9 milijuna kuna. Najviše za najam stana i upotrebu osobnog automobila. Službenim autom ne koristi se zastupnik i potpredsjednik Sabora, Ante Sanader. Iz svog podstanarskog zagrebačkog stana na posao putuje tramvajem, ali o ideji da zastupnici sami sebi plaćaju stanarine u Zagrebu, on ima odgovor: I drugi dolaze u Zagreb graditi karijeru i sami plaćaju stan, ali zašto bi bilo sve bilo u Zagrebu?

Ali Sabor je još uvijek u Zagrebu pa se tako isplaćuju i naknade za odvojen život. Za njih smo izvojili više od 900 tisuća kuna. Čak su i tri samca cijeli prošli manadat primala tisuću kuna mjesečno zbog odvojenosti od obitelji. 'Mi nismo carski namjesnici. Izabrani smo od naroda i logično bi bilo da dijelimo sudbinu onog tko nas je izabrao. Znači, kako imaju svi ostali, bilo bi logično da imaju i saborski zastupnici', smatra Sanader.

Inicijative ima, rezultata još ne. Propao je pokušaj da se ukine beneficija po kojoj saborski zastupnici nakon završetka mandata još 6 mjeseci primaju punu saborsku plaću, a sljedećih 6 mjeseci polovinu plaće. Pa ih tako u ovom trenutku tu naknadu prima 48 bivših zastupnika. Blažeković to smatra 'bezvezarijom'. Naveo je podatak da su u Nizozemskoj donedavno bivši zastupnici primali punu plaću 7 godina nakon mandata, ali su imali i potpunu zabranu rada, naročito u privatnim tvrtkama - kako ne bi mogli zloupotrebiti određena saznanja koja su stekli kao zastupnici. 

Ali daleko je Hrvatska još od Nizozemske. Sanader načelno smatra kako su plaće zastupnika visoke i treba ih uskladiti sa stanjem u društvu. Sinčić predlaže da saborski zastupnici primaju prosječnu hrvatsku plaću, a da se plaće u Vladi ne treba puno dirati, jer se radi o profesionalnom tijelu oje snosi političku odgovornost. Blažeković poručuje kako razumije percepciju javnosti u odnosu na politiku i političare uhljebe, ali dodaje kako je to samo jedan segment. 'Politika je užasno važna za društvo, bez nje se ne može živjeti', poručuje.

Ali država ima i svoje granice. Pogotovo kad je u pitanju  prazna blagajna. Ako ništa drugo, možda bi ona saborske zastupnike mogla natjerati da o ovom problemu ipak razmisle ozbiljnije.