Pupovac zabrinut, Brkić poručio da se po Hrvatskoj slobodno šeće

Srpsko narodno vijeće predstavilo je bilten "Govor mržnje i nasilje prema Srbima u 2015.".

Slučajevi mržnje i nasilja su u porastu, a institucije ih toleriraju, istaknuo je Milorad Pupovac. Društvu, dodao je, desne stranke nameću nacionalizam, revizionizam i militarizam. Bilten uskoro namjerava predstaviti u Europskom parlamentu i tako se, završio je, boriti protiv širenja straha i napada na demokraciju u Hrvatskoj.

Ta proizvodnja straha je usmjerena prema svima, ne samo prema manjinama, u krajnjoj liniji usmjerena je prema vama koji izvještavate s ove konferencije, rekao je Pupovac. 

Kad su me '90. pitali, '91. zapravo, jesam li ugrožen kao Srbin u Hrvatskoj, ja sam rekao ne kao Srbin, ali kao građanin jesam. Svatko bi trebao biti zabrinut zbog pojava kojima svjedočimo
, rekao je Pupovac.

Na inzistiranje novinara, na ove optužbe Milorada Pupovca reagirao je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić. Ja imam puno prijatelja Srba koji vole domovinu Hrvatsku, tako da ne znam o čemu on priča. Ja nikoga ne mrzim, a otkud njemu taj termin mržnja, nije mi jasno, rekao je Brkić.

Brkić je rekao kako građani slobodno šeću Hrvatskom, a ako se netko osjeća uplašenim može se javiti mjerodavnim tijelima. Ove Pupovčeve izjave vidi kao frustracije pojedinca koji u jednom trenutku gubi ili mu se smanjuju benefiti koje je imao.

Mislim da nitko u Hrvatskoj nije ugrožen, pa tako ni gospodin Pupovac. A ako je, neka ode onamo gdje neće biti ugrožen, rekao je Milijan Brkić.

Nakon te izjave predsjednik SNV-a poslao je priopćenje u kojem je istaknuto kako će se Brkićeva izjava, bio on u Vladi ili ne, sljedeće godine izvjesno naći u biltenu SNV-a.

Što se sigurnijega mjesta tiče, nisam ga tražio niti ću ga tražiti, ni zbog sebe ni zbog onih koje zastupam. Ovo je i moja zemlja, kao i zemlja onih koje predstavljam. U njoj smo se borili i borit ćemo se protiv ovakvog govora, kakvu god on silu predstavljao, poručio je Milorad Pupovac