Može li Imunološki opstati - Nakić: 'Moraju početi zarađivati'

Iako je iz državnog proračuna za nastavak proizvodnje u Imunološkom zavodu izdvojeno 32,5 milijuna kuna, u sindikatu su nezadovoljni, tvrde da je to dovoljno tek za održavanje hladnog pogona. Skladišta krvne plazme su prepuna i svi su alarmi za uzbunu upaljeni. Proizvodnja stoji - plazmi istječe rok trajanja. I baš zbog toga injekcijom iz državnog proračuna cilj je pokrenuti proizvodnju krvnih pripravaka.  Očekuje se da bi do lipnja, ili srpnja očevid HALMED-a trebao biti obavljen te da bi se ishodila prozvodna dozvola.

Put do povratka proizvodnih dozvola dug je, zgrada Zavoda je prestara, uvjeti za proizvodnju neprimjereni - a europska direktiva nemilosrdna. Da bi se pokrenuo sustav za prozvodnju sterilne vode o kojemu ovise sve proizvodnje u Imunološkom zavodu, potrebno je još oko 1,5 milijuna kuna. Radovi su u tijeku i očekuje se da će biti gotovi za oko tri mjeseca.

U sindikatu su nezadovoljni. Krešimir Dorić, predsjednik sindikata EKN-a Hrvatske kaže kak je izdvojeno premalo sredstava te traže od klubova zastupnika da se u raspravi o proračunu Zavodu izglasuje dodatni novac. Ravnateljica ne posustaje - četverogodišnji plan spasa je napravljen. 'Plan je dobiti sve proizvodne dozvole, registrirati se sukladno europskoj regulativi te pripremiti projekt za novu tvornicu kako bi 2019. godine doista mogla početi proizvodnja i gradnja novih proizvodnih pogona', izjavila je v. d. ravnatelja Imunološkog zavoda Nevenka Kovač.

'Naša je orijentacija da postavimo Imunološki zavod na noge. Dovoljno je 32,5 milijuna kuna za Imunološki. Nemamo namjeru ulagati samo u hladni pogoon, nego je namjera da Imunološki već za dvije godine počne održavati sam sebe', kazao je u Dnevniku HTV-a ministar zdravlja Dario Nakić.

Podsjetimo, umjesto da Imunološki proizvodi jeftinije pripravke - ovisimo o uvozu višestruko skupljih lijekova i cjepiva. Dosad utrošenim novcem već su se mogli sagraditi novi proizvodni pogoni.