Ribić: Smanjenje proračuna za znanost i obrazovanje je 'kazneno djelo'

Prijedlog proračuna jutros su u radijskoj emisiji "U mreži Prvog" komentirali sindikati i poslodavci.

Vilim Ribić,
predsjednik Matice hrvatskih sindikata nezadovoljan je smanjenjem proračuna za znanost. Hrvatska je za znanost i obrazovanje i dosad izdvajala najmanji postotak BDP-a poslije Latvije i Rumunjske, pa je ovo dodatno smanjenje Ribić okarakterizirao kao "kazneno djelo".

Proračunu kaže, ne može dati zeleno svjetlo jer je nastavak politike kontrakcije koja nikako ne može pokrenuti gospodarski rast. Smatra kako ne treba slijepo slijediti naputke europskih birokrata koji nemaju senzibiliteta za stvarne životne uvjete i specifičnosti pojedinih zemalja, nego nastaviti s poreznim rasterećenjem građana. Smatra kako je upravo predizborna godina, koja je iznjedrila promjenu poreznih stopa na dohodak, pokazala put kojim je trebalo nastaviti.

Davor Majetić iz Udruge hrvatskih poslodavaca smatra kako je potrebno bolje upravljanje javnim financijama. Glavni problem ne vidi u tome koliko se izdvaja za pojedini resor, već u tome kako se dobivena sredstva koriste, odnosno kakvu uslugu građani dobiju za 122,4 mlrd. proračunskih kuna. Stoga zaključuje kako bi fokus trebao biti upravo na povećanju efikasnosti javnih službi.

Majetić proračunu ipak daje zeleno svjetlo jer smatra da signalizira kako u Vladi postoji volja da se zauzda rast javnog duga, što je poslodavcima iznimno bitno s obzirom na to da javni dug izravno utječe na cijenu kapitala i poskupljuje poslovanje.

Pogledajte emisiju u cijelosti.