Slučaj Planinska: Mlinarević tvrdi da se osjeća kao Josef K.

Vlasnik 'Inženjerskog biroa' Mladen Mlinarević koji se u slučaju Planinska tereti da je preko svoje tvrtke udvostručio vrijednost nekretnine od čije je prodaje proviziju navodno primio bivši premijer Ivo Sanader, u svojoj je obrani odbacio sve što mu Uskok stavlja na teret.

Mlinarević je svoju opsežnu obranu počeo tvrdnjom da mu u cijelom postupku ništa nije bilo jasno još od prvog susreta s optužnicom, a ništa bolje nije ni danas nakon tri godine procesa i detaljne javne rasprave. I dalje mi nije jasno što mi se stavlja na teret i od čega bih se točno trebao braniti pa se iznoseći ovu obranu pred vama osjećam kao Josef K. iz Kafkinog procesa. Kaflkijanska nerazumljivost optužnice u odnosu na mene proizlazi iz činjenice da optužnica uopće ne specificira kakvu sam točno kriminalnu ili na bilo koji način nezakonitu radnju poduzeo, kazao je Mlinarević.

Dodao je da spornu procjenu nije radio on niti bilo tko drugi iz 'Inženjerskog biroa' već vanjski sudski vještak Mate Bitanga na temelju ugovora o autorskom djelu. Mlinarević je kazao da na bilo koji način nije utjecao na Bitangu niti mu, kao što tvrdi Uskok, uskratio zemljišno-knjižne uloške u kojima je bilo vidljivo da je na spornoj nekretnini upisana hipoteka. U konačnici je svejedno je li na nekretnini upisana hipoteka ili ne. To je okolnost koja može imati utjecaja oko pregovora o isplati, ali ne i o vrijednosti. Svatko tko je ikada sudjelovao u transakciji prodaje nekretnine to jako dobro zna", ustvrdio je Mlinarević.

Dodao je i da medijskoj pompi oko ove optužnice i postupka više odgovara da je na optuženičkoj klupi on, a ne umirovljeni sudski vještak. Riječ je o uplašenoj starijoj osobi u mirovini koja je morala birati između toga da pod stare dane bude optužena u predmetu 'Sanader ' i izvrgnuta medijskom linču ili da prilagodi iskaz onako kako to očekuje Uskok i ostane slobodan kao što se i dogodilo, zaključio je Mlinarević.

Uskok tvrdi da je bivši premijer u slučaju Planinska primio mito nakon što je ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković, temeljem vladine odluke, 2009. kupilo zgradu u Planinskoj ulici od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića, koji je priznao da je bivšem premijeru u obiteljsku kuću odnio 10 milijuna kuna i milijun eura.

Sanader je ranije u svojoj obrani ustvrdio da su sve Fiolićeve riječi kojima ga je teretio, laž te da je prije suđenja sklopio nagodbu s Uskokom. Sanader je pred sudskim vijećem u svojoj obrani zatražio i nagodbu koju je s tužiteljstvom navodno zaključio bivši ministar Čobanković prije nego što je također priznao sve Uskokove optužbe u ovom slučaju pa je sporazumno osuđen na rad za opće dobro.

Mlinarević je kao neistinitu odbacio Čobankovićevu tvrdnju da je prije procjene Planinske bio na sastanku u Vladi. Rekao je da s nikim nije nikada razgovarao u vezi sporne procjene pa ni s bivšim premijerom Sanaderom kojega je susreo samo na jednom seminaru u Opatiji.

Svoju obranu Mlinarević će nastaviti iznositi u ponedjeljak 14. ožujka.