Prikazana 1000. proslava Feste Svetoga Vlaha iz 1972.

Dubrovčani su, nakon gotovo pola stoljeća, mogli svjedočiti jedinstvenoj 1.000 proslavi Feste svetoga Vlaha iz 1972. Naime, u sklopu Dana kršćanske kulture prikazan je dokumentarni film iz tog razdoblja "Grad na srcu sveca".

Pretijesna je bila dvorana dubrovačkog kina Visia za sve koji su željeli vidjeti, kako je najavljeno, do tada nikada prikazani dokumentarni film o proslavi jubilarne 1000. feste dubrovačkoga zaštitnika svetoga Vlaha.

Pune 44 godine film je čuvala obitelj tadašnjega festanjula Zvonimira Kisića. Nakon temeljite restauracije i digitalne obrade "Grad na srcu sveca" Dubrovčanima je prikazan u Godini svetoga Vlaha, kad se slavi 1700. obljetnica njegove mučeničke smrti. Ne znamo puno o tehnikalijama, ne znamo imena autora snimatelja, ni montažera, u filmu je potpisan samo odbor jubilarne feste, što je razumljivo, kad imamo na umu da je to posebno vrijeme, kad se ta festa događala, rekao je Ivan Viđen, povjesničar umjetnosti.

A događala se samo nekoliko mjeseci nakon Karađorđeva i obračuna tadašnjega jugoslavenskog vodstva s Hrvatskim proljećem. Milenijsku proslavu dubrovačkoga zaštitnika poduprle su i tadašnja republička i gradska vlast.

Festu je predvodio posebni papin izaslanik kardinal Franjo Šeper, predsjednik Kongregacije za nauk vjere, a nazočio joj je i američki kardinal John Joseph Wright, predsjednik Kongregacije za kler. Uz sve biskupe iz tadašnje Jugoslavije i rekordni broj zastava, u mnoštvu od, kako se navodi, 50.000 vjernika, posebnu pozornost pobudio je prvi dolazak velike skupine Janjevaca s Kosova, najstarije hrvatske dijaspore, podrijetlom upravo iz dubrovačkog kraja.

Dvadesetominutni film u boji nije amaterski uradak. Film je profesionalno snimljen s nekoliko kamera, a prezentirane su sve lokacije i događaji koji su dio feste.