Baza poslovnih žena

Predstavljena je elektronička baza poslovnih žena, projekt pravobraniteljice za ravnopravnost spolova Višnje Ljubičić i Hrvatske udruge poslodavaca. U bazu su upisane i prve članice koje su sposobne i kvalificirane odmah preuzeti upravljačke pozicije u kompanijama.

Baza je postavljena na mrežnim stranicama www.hup.hr i http://staklenilabirint.prs.hr/ i dostupna je svima na uvid.

Hrvatska Baza poslovnih žena osmišljena je po uzoru na već postojeće slične baze u svijetu u sklopu šireg projekta Uklanjanje staklenog labirinta. Riječ je o jednakosti prilika u pristupu pozicijama ekonomskog odlučivanja u Hrvatskoj financiranog Progress programom Europske unije.Iako, kao što će ova Baza najbolje dokazati, imamo dovoljno obrazovanih, kvalificiranih i sposobnih žena koje mogu biti izvršne direktorice, članice ili predsjednice uprava tvrtki, i dalje puno češće na takvim pozicijama nalazimo muškarce. Napredak je prisutan, ali je i dalje prespor i nužno ga je ubrzati, smatra pravobraniteljica za ravnopravnost spolova Višnja Ljubičić.

Dodala je kako HUP okuplja više od 6000 tvrtki i ako se u njima, u većoj mjeri nego do sada, pokrenu pozitivne promjene u smislu postizanja veće ravnopravnosti muškaraca i žena, to će imati itekako vidljiv utjecaj i rezultirati osjetnim pomacima u cjelokupnom poslovnom sektoru,  uvjerena je.

Predsjednica HUP-a Gordana Deranja izrazila je zadovoljstvo brojem do sada pristiglih prijava za uvrštenje u Bazu i izrazila nadu da će objava prvih članica motivirati i druge žene koje zadovoljavaju postavljene kriterije da podnesu svoje prijave.

Osim toga potičemo tvrtke da općenito u postavljanju i provođenju svojih politika upravljanja ljudskim potencijalima obrate više pažnje na ravnopravnost žena i muškaraca. Taj je problem i dalje itekako prisutan - potvrdili su to i nedavno objavljeni podaci Ujedinjenih naroda te predviđanja da će se ravnopravnost u plaćama ovim tempom postići tek za 70 godina, objasnila je Deranja.