Istraga protiv 10 osumnjičenih za ratni zločin počinjen 1991.

Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv desetorice okrivljenika zbog sumnje da su počinili dva kaznena djela ratnog zločina protiv civilnog stanovništva.

Jedna osoba je nepoznatog državljanstva, dvoje su državljani Bosne i Hercegovine, dok su preostali državljani Republike Srbije.

Za devet optuženih se sumnja da su 15. studenog 1991. u Kostrićima počinili ratni zločin protiv civilnog stanovništva. To im je zapovjedio zapovjednik Jedinice milicije za posebne namjene Kalina iz Komogovine, tzv. "Šarenih", S. B. zvan Gadafi.

Nakon što ih je kao najekstremnije okupio zapovjednikov pomoćnik M.Z., okrivljenici su ušli u selo Kostriće te otvorili vatru i pucali po civilima. Ubili su 15 mještana, te s ciljem prikrivanja zločina, zapalili gotovo sve kuće u selu.

Za desetog okrivljenog se sumnja da je u studenome 1991. u mjestu Majur sa dvije nepoznate osobe, jednog civila koji se sa suprugom i djecom prvo skrivao, te im se predao, fizički zlostavljao i ubio.

Sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu je prihvatio prijedlog državnog odvjetništva i protiv desetorice okrivljenika odredio istražni zatvor kako ne bi pobjegli ili bili nedostupni pravosudnim tijelima.