Struja iz obnovljivih izvora energije - tako to rade u Austriji

Zahvaljujući ulaganjima od 2,8 milijarde eura u posljednjih 14 godina, pokrajina Donja Austrija potkraj prošle godine postigla je važan cilj - potrebe za strujom potpuno namiruje iz obnovljivih izvora energije. Zelenu električnu energiju austrijski kancelar Werner Faymann želi u cijeloj zemlji do 2030., a obnovljive izvore u proizvodnji toplinske energije i prometu - do sredine stoljeća.

Zadnji su trzaji zime u mjestu Maria am Laach, 100 kilometara zapadno od Beča. U toplani gori drvna sječka iz lokalnih šuma što pridonosi energetskoj neovisnosti Donje Austrije, lokalnoj zaposlenosti i zaštiti okoliša.

Spremnicima energije i pametnim upravljanjem grijanjem iz ove toplane za 33-oje kupaca omogućena je manja početna investicija i kasnije jeftinije održavanje sustava.

I dok u Hrvatskoj ne postoji nijedna ovakva toplana u zadružnom vlasništvu vlasnika šuma, samo u Donjoj Austiji više je od 700 energetskih objekata na šumsku biomasu. 

Slični su odnosi i u proizvodnji električne energije iz vjetroelektrana. Austrijske vjetroelektrane imaju šest puta veću snagu od hrvatskih. Cilj je da 25% električne energije u Austriji proizvedu vjetroelektrane, a Austrijanci za obnovljive izvore izdvajaju milijardu eura na godinu.

Već sada austrijske hidrolektrane mogu primiti viškove energije iz obnovljivih izvora za potpuno ozelenjivanje njemačke i austrijske energetike. Pohrani energije i energetskom zaokretu pridonijet će i 200.000 subvencioniranih električnih vozila koja će voziti Austrijom do 2020. Ona će se puniti noću i trošiti viškove zelene energije, a pomagati svojim baterijama zelenom energetskom sustavu tijekom dana.

A više o tome kako zemlje Europske unije ispunjavaju energetsku direktivu, pogledajte večeras u Paralelama od 21.10 na HRT4. Emisiju možete pratiti u streamu HRT ili odgođeno preko HRTi platforme.Svi se zainteresirani korisnici uslugom HRTi mogu koristiti na platformama poput osobnih računala s operativnim sustavima Windows 7 i novijima te Mac OS X v.10.7. i novijima, uz korištenje standardnih internetskih preglednika. Za pristup putem računala nije potrebna aplikacija, nego se korisnici samo moraju registrirati putem HRT-ovih stranica hrt.hr.