Krešo Beljak je novi predsjednik HSS-a

Krešo Beljak izabran je za novog predsjednika Hrvatske seljačke stranke. U drugom krugu izbora na izbornoj skupštini Beljak je dobio 398 glasova izaslanika, a Nenad Matić 335 glasova. Dosadašnji predsjednik Branko Hrg izgubio je u prvom krugu jer je dobio 188 glasova izaslanika. Matić je tada dobio 225, a Beljak 339 glasova.  

Za HRT-ov Dnevnik 3 Krešo Beljak kazao je da planira za godinu dana dati skupštini mandat. Sada smo na 1,5% potpore, a tako nisko nismo bili nikada, kazao je Beljak. Govoreći o suradnji unutar Domoljubne koalicije Beljak je kazao da to može ocjenjivati jedino iz informacija iz medija i da sporazum o suradnji nije vidio. Rekao je i da je u koaliciji zasad ponašanje korektno, a nada se da će tako i ostati.

Siguran sam da ćemo idući tjedan popiti kavu, rekao je Beljak odgovarajući na pitanje kakvu suradnju očekuje s Tomislavom Karamarkom i ostalim koalicijskim partnerima. Za sebe neću tražiti nikakvu poziciju. HSS će se okrenuti samome sebi i skorašnjim lokalnim izborima, kazao je Beljak i istaknuo da se HSS više neće "baviti trgovinom". Kazao je i da je dosadašnjem predsjedniku Branku Hrgu, protukandidatu Nenadu Matiću i dalje mjesto u HSS-u, a da će se Marijani Petir naći mjesto u vrhu stranke. 

Ilija Ćorić izabran je za glavnog tajnika HSS-a s 491 glasom, a Stipo Gabrić za regionalnog predsjednika, za regiju Dalmacije.

Predstavljajući svoj program Beljak je kazao da se kandidirao zato što želi da se stranka bavi politikom, a ne samo foteljama. Mi jesmo članovi Domoljubne koalicije i mi ćemo svakako to i ostati ukoliko se najveći partner HDZ bude ponašao kao što se ponašao do sada, korektno. Dakle, to je jednostavna pozicija HSS-a u ovom trenutku, imamo jednog saborskog zastupnika i ne znam što bismo sad mi tu trebali odlučivati o nekakvoj sudbini i budućnosti države ili koalicije ili Vlade. To je jednostavno nemoguće jer mi nismo u toj poziciji, rekao je Beljak. 

Govoreći o svom programu Matić je rekao da HSS-u treba vratiti snagu koju je HSS nekad imao. Početak toga je hrvatsko selo. Početak toga je zaštita prava potrošača, zaštita okoliša, obrt, malo i srednje poduzetništvo i gospodarstvo, kao i turizam i prosvjeta gdje smo nekad imali ministre, poručio je. Na skupštini je kazao da je nažalost pozicija HSS-a vrlo loša u pregovorima (s HDZ-om) i da je to sve napravio Branko Hrg.

Branko Hrg na skupštini nije dobio dovoljan broj glasova izaslanika za svoje izvješće o vođenju stranke u protekle četiri godine. Od 764 izaslanika svega 285 ih je dalo potporu izvješću. Upravo sam tako nešto očekivao i jako sam zadovoljan s ovim brojem. Ja sam očekivao znatno manji broj na ovom javnom glasanju, što me sada već polako uvjerava da sigurno pobjeđujem, rekao je Hrg nakon glasovanja o izvješću. Vjerojatno će biti drugi krug i uvjeren sam da u drugom krugu prolazim, dodao je. 

Podnoseći izvješće o radu rekao je da je HSS prva stranka koja je javno na HRT-u sučelila svoje kandidate za predsjednika stranke i time otvorila proces demokratizacije hrvatske političke scene.

Skupštinu HSS-a otvorio je Hrg nakon što je otpjevana državna himna i svečana pjesma HSS-a. Hrg je kazao kako je ovo praznik demokracije na kojem će se birati vodstvo za novi mandat na nove četiri godine. Zaželio je da skupština prođe u prijateljskom ozračju i međusobnom uvažavanju, toleranciji i da svi zajedno drže skupa te da se, kako je rekao, nadmudruju programima, idejama, ali da nakon ove skupštine kad se raziđu kućama diljem Lijepe naše svi i dalje budu dio HSS-a. Pozdravio je predsjednika HSS-a BiH Marija Karamatića. Kazao je da nisu pozvali vodstva drugih stranaka jer je skupština radna i izborna. 

HSS  je članica vladajuće Domoljubne koalicije, a trenutačno ima dva saborska zastupnika. Uz Hrga to je i Davor Vlaović, a zajedno s Hrvatskom demokršćanskom strankom Gorana Dodiga ima Klub saborskih zastupnika HSS-HDS.