Mihalinec: Cilj je dostizanje pravedne i ciljane cijene rada

Počeli su pregovori Vlade i sindikata o realizaciji sporazuma iz 2009. prema kojem bi, nakon uzastopnog rasta BDP-a, službenicima trebale porasti i plaće, i to za šest posto. Prvim sastankom svi su zadovoljni, premda je on ponajviše bio upoznavanje s početnim stajalištima dviju strana.

U ime vlade sa sindikatima, podsjetimo, pregovara njezin potpredsjednik Božo Petrov.

Za povećanje plaća od šest posto u ovogodišnjem proračunu nije osiguran novac. Komentirajući jučerašnji sastanak Boris Pleša iz Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika rekao je kako je važna činjenica da Vlada nije osporila da ta obveza postoji te da će se protokolom utvrditi kako realizirati taj sporazum. Svjesni smo da novac nije planiran u proračunu, ali moramo pregovorima dati šansu. Želimo ralizaciju sporazuma, pitanje je samo u kojem vremenu, rekao je Pleša.

Za predsjednika Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimira Mihalineca pitanje o šest posto povišice nije ključno pitanje. Ovaj sporazum je politika plaća za dostizanje pravedne i ciljane cijene rada u javnim službama. To smo predstavili Vladi jučer te zatražili da se krene u prave reformske mjere, mjere za koje se ova vlada zauzima, rekao je Mihalinec. Istaknuo je da cilj reformi ne može biti otpuštanje ljudi. Reforma mora značiti poboljšanje usluga za građane, a to sigurno nećemo postići smanjivanjem plaća i otpuštanjem. Kresanje, rezanje je neoliberalna mantra koja je u Hrvatskoj uzela maha, naglasio je Mihalinec.

Pomoćnik ministrice rada i mirovinskoga sustava Nade Šikić Mario Bebić smatra da su ciljevi Vlade i sindikata gotovo identični. Prema njegovu mišljenju pitanje otpuštanja i smanjivanja plaća potpuno je deplasirano. Cilj je ujednačiti cijenu rada i promovirati učinkovitost i mjerenje učinkovitosti, naglasio je Bebić.

Sindikalisti očekuju da će se neka pitanja riješiti u ovoj godini rebalansom proračuna.