Haški sud izriče presudu Radovanu Karadžiću

Haški sud sutra će izreći presudu Radovanu Karadžiću. Nakon što je 2006. u zatvoru preminuo bivši srbijanski predsjednik Slobodan Milošević, Karadžić će biti najviše rangirani dužnosnik kojem će se presuditi za zvjerstva počinjena tijekom rata u BiH od 1992. do 1995.Sredinom srpnja 2008. u beogradskom autobusu policajci su prišli bradatom muškarcu koji se predstavljao kao doktor alternativne medicine Dragan Dabić i upitali ga je li on Radovan Karadžić. Ne, odgovorio je i pitao - znaju li vaši nadređeni što radite? Naravno da su znali. Kad su nestale brada i duga kosa, nestala je maska. I pojavilo se lice koje Bosna i Hercegovina predobro pamti. Tako je završio lov na Karadžića dug 13 godina.

Od svibnja 1992. Karadžić je predsjednik Republike Srpske i vrhovni zapovjednik vojske bosanskih Srba, koja je pod njegovim vodstvom provela etničko čišćenje, a muslimani i Hrvati odvođeni su u logore. Dok je Sarajevo krvarilo pod opsadom, dok su tisuće muslimana ubijane nakon pada Srebrenice, Karadžić je pod zaštitom Slobodana Miloševića radio što je htio.

U srpnju 1995. protiv njega je podignuta haška optužnica. Glava mu je na tjeralici vrijedila pet milijuna dolara, no međunarodnim snagama nije previše bilo stalo da ga uhvate. Još je godinama slobodno putovao Bosnom. NATO je pokrenuo nekoliko neuspješnih akcija. U jednom ga je trenutku čak i supruga pozvala da se preda.