Akcija "Sačuvajmo njihov zagrljaj" za maloljetne majke u Nazorovoj

Dječji dom Zagreb prošlog je mjeseca pokrenuo projekt organiziranog stanovanja za mlade majke. U Studiju 4 gostovala je ravnateljica tog Doma, poznatijeg kao Nazorova, Jasna Ćurković-Kelava.


Program organiziranog stanovanja za maloljetne i mlađe punoljetne majke nastavak je akcije "Sačuvajmo njihov zagrljaj" iz 2013. čiji je cilj bio intenzivniji pristup u rješavanju problema mladih majki. 


U Majčinskom domu, koji u sklopu Dječjeg doma Zagreb postoji od 1940., zbrinjavaju se trudnice i majke s malom djecom, koje tamo mogu ostati do djetetova 1. rođendana. Često je riječ o majkama bez obrazovanja, s problemima u ponašanju, koje trebaju nastaviti školovanje. Većina majki koje ulaze u program u dobi su od 17-18 godina a najčešće dolaze iz nefunkcionalnih obitelji u kojima nemaju potporu za trudnoću i rađanje. Nekima od njih trudnoća je bila prigoda da pobjegnu iz obitelji u kojima se događa nasilje. Obnovljeni Majčinski dom može primiti 12 trudnica i/ili majki s djecom, a trenutačno ih ondje živi 7.


Akciju "Sačuvajmo njihov zagrljaj" poduprle su brojne ustanove i sponzori, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović te Grad Zagreb koji je za boravak majki ustupio dva stana koji se trenutačno uređuju. Ovisno o okolnostima, majke s djecom u tim bi stanovima mogle ostati još od jedne do tri godine.


Uz organizaciju dovršetka obrazovanja te osposobljavanja za tržište rada  Dječji dom pomaže im i tako što pruža uslugu cjelodnevnog boravka za djecu dok se one školuju ili rade.Mladim samohranim majkama potrebna je i veća potpora zajednice kako bi izašle iz začaranog kruga socijalne skrbi, naglašava Ćurković-Kelava. Zakon trenutačno ne podupire ovakav oblik organiziranog stanovanja pa se u Dječjem domu Zagreb nadaju da će ova mogućnost ući u izmjene i dopune Zakona o socijalnoj skrbi.