U BiH nezadovoljstvo presudom Karadžiću, u Srbiji brane RS

I dalje stižu reakcije na presudu bivšem predsjedniku Republike Srpske Radovanu Karadžiću. U prvostupanjskoj presudi proglašen je krivim po deset od 11 točaka optužnice, među ostalim i za genocid u Srebrenici.

Iako je osuđen na 40 godina zatvora, mnogi u BiH nisu zadovoljni. S druge pak strane srpski dužnosnici ponavljaju da postojanje Republike Srpske nije ugroženo.

I dok u Srebrenici, mjestu u kojem je Karadžić potaknuo pokolj 8000 Bošnjaka, vlada ogorčenje te su nezadovoljni visinom kazne, srpski član predsjedništva Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić smatra da se presuda može srušiti u žalbenom postupku.

Isto su poručili i u Srbiji nakon izvanredne sjednice vlade. Srbijanski premijer Aleksandar Vučić izbjegao je izravno komentirati presudu. No istaknuo je njihov glavni cilj - neće dopustiti bilo kakvo ugrožavanje postojanja i opstanka Republike Srpske.

Optuženik za ratne zločine u Hrvatskoj Vojislav Šešelj, koji je inače teško bolestan pa ne može u Den Haag na skoro izricanje presude, u četvrtak je bio u dobroj formi na prosvjednom skupu radikala u Beogradu.