Zastupničke subvencije prevelike?

Studenti i saborski zastupnici u Hrvatskoj imaju nešto zajedničko - i jednima i drugima država subvencionira smještaj. No, nemala je razlika - u iznosu.

Jedno od najatraktivnijih radnih mjesta - za koje se čak ni ne mora imati završen fakultet - je ono saborskog zastupnika pa se studenti pitaju zašto sve "pršti" od povlastica.

Zastupnik s prebivalištem najmanje 50 km od radnog mjesta dobiva naknadu za odvojeni život od 1000 kuna, 2000 kuna za stan i 500 kuna za režije. Usporedbe radi, studentu je subvencioniran studentski dom mjesečno u iznosu od 200 kuna, a onima u privatnom smještaju 147 kuna.

Po godinama blizak studentima, saborski zastupnik Ivan Sinčić i sam se začudio koliko povlastica može imati. Nije pošteno, to je potpuno nepotrebna naknada uz veliku plaću, i još postojeće privilegije, apsolutni višak, kaže.

Njegova kolegica Sanja Putica dodaje kako ovaj saziv Sabora nije otkrivao toplu vodu, nego su takva pravila naslijedili. Samo bi neke stvari korigirala.
Slažem se da ne moramo imati naknadu za odvojeni život kada Sabor ne zasjeda, izjavila je.

I studenti žive odvojeno od roditelja pa to još i masno plaćaju. Sinčić dodaje kako je obrazovanje rad na sebi, ali koji i država i politika trebaju itekako pratiti. Politika nije znanstveni rad, a politički rad je precijenjen u Hrvatskoj, dodaje.