Za ravnopravno roditeljstvo nakon rastave braka

Obiteljskim zakonom nezadovljni su u Udruzi za ravnopravno roditeljstvo. Upozoravaju da nakon rastave braka ili kraja veze, djecu u pravilu dobiju majke - samo u 10 posto slučajeva sud djecu dodjeljuje očevima.

Sa zdravstvenim problemima 2013. godine Nenadu Pajkoviću počeo se raspadati i brak. Nakon operacije kralježnice, supruga ga ostavlja, zajedno sa kćeri i sinom. Nenad djecu danas viđa dva puta tjedno na nekoliko sati, te plaća alimentaciju koja premašuje njegovu invalidninu. Pokazuje nam hrpu spisa sa žalbama raznim institucijama.

Muškarci moraju plaćati alimentaciju, a ujedno ih se odvaja od svoje rođene djece. Ako se rastaju supružnici, rastaju se jedan od drugoga, ali niti jedan roditelj ne bi se smio, po meni, rastavljati od svoje djece, kaže Pajković.

U Hrvatskoj tek u 3% slučajeva roditelji dijele skrbništvo. U Švedskoj, primjerice, taj je postotak 15 puta veći. U Udruzi za ravnopravno roditeljstvo upozoravaju da je za to kriv Obiteljski zakon koji zajedničku roditeljsku skrb omogućuje samo ako se s tim slažu oba roditelja.

Mi smatramo da se time ide u prilog roditelju koji se ne želi oko ničega dogovarati. Zbog čega bi se jedan nesavjestan roditelj oko bilo čega dogovarao ako zna da će imati samostalno skrbništvo, pita Oliver Čanić, predsjednik Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.

Ministarstvo socijalne politike svjesno je ovog problema, kojim će se baviti i radna skupina za analizu Obiteljskog zakona.

U postupku imenovanja članova ove radne skupine, u članstvo je imenovan gospodin Hrvoje Jukić, odvjetnik iz Zagreba, kojeg je Udruga predložila za svojeg predstavnika. Na prvom sastanku ove radne skupine g. Hrvoje Jukić iznio je iskustva i prijedloge članova Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo, priopćili su iz Ministarstva.

Udruga očekuje da institucije prepoznaju napore očeva koji žele potpuno ravnopravno, a ne samo financijski, alimentacijom, sudjelovati u odgoju svoje djece.