'Drago mi je da je trakavica prestala, premijer ima našu potporu'

Predsjednik HDZ-a i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko komentirao je odnose u Vladi tijekom posjeta Virovitici.

Imali smo svoje preferencije, smatrao sam da vladajuća koalicija treba prodiskutirati kandidate, ali drago mi je da je ova trakavica prestala i ne mogu odreći pravo premijeru da samostalno odluči, rekao je Karamarko o odluci premijera Oreškovića da zajedno s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović na čelo SOA-e predloži Daniela Markića.

Dodao je kako on osobno ima iskustvo od 14 godina u sustavu nacionalne sigurnosti RH, ali podržava premijera i koalicijsku, suradničku priču s Mostom. 

Jako smo otvoreni jedni prema drugima, ali ako dođe do loših kadrovskih prijedloga, mi ćemo intervenirati. Mi smo stranka koja je pobjedila i ima najveći broj mandata u Saboru. Čvrsto želim vjerovati u našu koaliciju, poručio je.

Karamarko je kmentirao i svoju izjavu da će Tihomir Orešković biti premijer dok  ima podršku HDZ-a. To je načelno postavljanje stvari. Zar sam nešto krivo rekao?, kazao je Karamarko. Naglasio je da je pred njima puno važnih zadaća i program HDZ-a, za koji se bore da se implementira.A na novinarsko pitanje kako bi ocijenio suradnju s premijerom Oreškovićem od 1 do 5, rekao je da bi dao čvrstu četvorku s obzirom da nije bilo tako kako je HDZ htio.

Tomislav Karamarko komentirao je i priče oko toga da je SDP ukrao izbore: To treba istražiti. Postoji osnovana sumnja da je nešto načinjeno. Kad dođe vrijeme i ako budemo mogućnosti to istražiti, objavit ćemo, poručio je.

Ranije danas Karamarko je na Facebooku prvi put komentirao prijedlog da Daniel Markić bude ravnatelj Sigurnosno-obavještajne agencije. Napisao je kako mu je želja bila da se oko prijedloga za imenovanje ravnatelja SOA-e postigne dogovor na razini cijele vlade. To se nije dogodilo, budući da je predsjednik Vlade odlučio sam službeno predložiti svog kandidata, napisao je Karamarko.

Imenovanja u sigurnosno-obavještajnom sustavu još je jedno od pitanja o kojem se predugo donosila odluka, a sada kada je i ono konačno riješeno, očekujem da se predsjednik Vlade posveti ključnim temama zbog kojih je i dobio povjerenje HDZ-a, prije svega gospodarstvu i investicijama.
Kad je u pitanju moje povjerenje u predsjednika Vlade, g. Tihomir Orešković još uvijek ima podršku HDZ-a kao najjače parlamentarne stranke. Kada je ne bude imao, on više neće biti predsjednik Vlade, napisao je Karamarko.