Nakić: Dopunsko osiguranje poskupjet će na 89 kuna

Ministarstvo zdravlja planira od 1. svibnja povećati cijenu dopunskog zdravstvenog osiguranja HZZO-a sa 70 na 89 kuna. Potvrdio je to ministar zdravlja Dario Nakić u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Razmišljamo kako stabilizirati financijski zdravstveni sustav jer postoji manjak u sustavu od 2,5 mlrd. kuna, kazao je ministar NakićNastojimo smanjiti rashode, kazao je i dodao da će biti i više mjera kojima se želi povećati prihode, a jedna je od tih i dopunsko zdravstveno osiguranje, dodao je.  

Nakon sjednice Vlade Nakić je izjavio kako je ova mjera nužna zbog velikih gubitaka u sustavu koji dosežu 2,5 milijarde kuna i predstavljaju veliku financijsku nestabilnost.

To je mjera koju smo, nažalost, morali donijeti. To nije naš izbor, naš izbor bio bi, ako mene pitate, da ne moramo ništa plaćati za dopunsko osiguranje, ali, nažalost, to nije moguće i morat ćemo povećati stopu za one koji plaćaju dopunsko da bi 900.000 naših građana, a to su učenici, studenti, umirovljenici s malim mirovinama, darivatelji organa i krvi, i dalje mogli dobivati kvalitetnu zdravstvenu zaštitu, izjavio je Nakić te dodao kako je potrebno podizanje prihoda i smanjenje rashoda. 

Podsjetio je kako je prigodom uvođenja dopunskog osiguranja, koje danas plaća oko 1,5 milijuna građana, postojalo nekoliko kategorija osiguranika koji su izdvajali 130, 80 ili 50 kuna, ovisno o imovinskom cenzusu, a nakon toga je uvedena zajednička polica za sve u iznosu od 70 kuna. Naveo je i primjer Slovenije, gdje se za dopunsko izdvaja 28 eura, što je više od 200 kuna, rekavši kako Hrvatska za zdravstvo izdvaja puno manje, a nema slabiji zdravstveni sustav.

Osim poskupljenja police, Nakić je najavio i povećanje maksimalnog iznosa participacije s 2000 na 3000 kuna za građane koji ne plaćaju dopunsko zdravstveno osiguranje.

Na pitanje je li bila moguća racionalizacija unutar sustava, bez smanjenja dugova ide štetu građana, Nakić je odgovorio kako bi se po sadašnjim procjenama unutar sustava moglo uštedjeti oko 300 milijuna kuna, no to ne bi bilo dovoljno.  

Jutros je na radiju Nakić najavio prezentaciju reformskih mjera, među kojima je naveo i reformu hitne službe. Spomenuo je i dodatno osiguranje koje bi zapravo značilo nadstandard, a ugovaralo bi se na drukčiji način. Za to su zainteresirani privatni osiguravatelji, a HZZO u tome se dijelu ne bi natjecao. HZZO bi ostao za osnovno osiguranje. Prava iz osnovnog osiguranja ne bi se smanjivala, ali bi se prohtjevi dirali, izjavio je Nakić.