Trebaju li o cijepljenju djece odlučivati roditelji ili stručnjaci

U Hrvatskoj je sve više roditelja koji odlučuju ne cijepiti svoju djecu zbog uvjerenja da su cjepiva štetna. Liječnici pak kažu da je cijepljenje čin odgovornosti roditelja, a u tome ih podupire i zakon.

Šestogodišnji Jakov - dijete je s autizmom. Majka Nina Knežević uvjerena  je kako je za to krivo MO-PA-RU cjepivo: Točno znam kakav je moj Jakov, on je govorio i sve, a nakon godinu dana, poslije tog cjepiva, to je jednostavno sve nestalo. Povukao se u svoj svijet u kojem je i danas.

Vinko Klarić sa suprugom je donio odluku da svoje dijete neće cijepiti. Kaže kako je cijepljenje provođenje testiranja na djeci. Tvrdi - to nije liječenje, to su kemikalije. Za svoje dijete kaže kako je najzdravije u vrtiću te nema problema s bolestima.

U vrtiću pak kažu kako ih zakon obvezuje da dijete mora biti uredno procijepljeno prije upisa. Prošle su godine odbili upisati jedno dijete koje nije bilo cijepljeno. Mi ne možemo raditi mimo Zakona, a naši osobni stavovi o tako važnoj problematici su nebitni – kaže ravnateljica Gradskih vrtića Šibenik Maja Gulin.

I pedijatrica Irena Bralić drži se zakona. Tvrdi kako razumije i roditeljske strahove, ali im struka nudi znanje, iskustvo i rezultate najnovijih istraživanja, a roditelji bi trebali izabrati zdravlje.

Obje strane uvjerene da je upravo njihov izbor bolji za zdravlje djeteta. Prema zakonu argumenti su na strani struke, ali rasprave između zagovornika i protivnika cijepljenja ne jenjavaju.