Završila informatička olimpijada, najbolji - Domagoj Bradač

Hrvatska informatička olimpijada, najuglednije godišnje natjecanje srednjoškolaca u programiranju, održana je na zagrebačkom Fakultetu elektrotehnike i računarstva.

30 najboljih mladih informatičara 5 je sati rješavalo složene zadatke. Najbolji od njih dobit će priliku, nakon još dva kruga, biti u ekipi koja će predstavljati Hrvatsku na međunarodnoj informatičkoj olimpijadi u srpnju u Rusiji.

Zvuk tipkanja je jedini zvuk koji se satima čuo u učionici na FER-u. Nije bilo lako, složili su se svi a između prvog i drugog natjecatelja samo su dva boda razlike.

Za jedinog učenika strukovne škole na natjecanju, Zadranina Valentina Vukelića - ovo je dobra škola za buduće okršaje u programiranju. I on i Marija Gegić, jedina djevojka među 30 natjecatelja - programiranje su upoznali i zavoljeli još u osnovnoj školi. Imali su dobih mentora, kažu.

Zato - želimo li da hrvatski učenici što prije nauče razmišljati, a ne samo primjenjivati tuđe ideje - informatika mora u škole što prije, apeliraju organizatori natjecanja. Jer ne možemo jeftinim radom parirati Dalekom istoku, Aziji, ali možemo znanjima, a za to treba djecu pripremati odmalena, a ne čekati da dođu u srednju školu.

A znalcima, autorima zadataka s olimpijade ne nedostaje ponuda za stažiranje pa i posao izvan Hrvatske. Čeka ih radno ljeto.

'Najbolji od najboljih' je Domagoj Bradač iz zagrebačke 15. gimnazije, poznatog MIOC-a. Pogledajte što je izjavio za Dnevnik HRT-a.