(Ne)zadovoljstvo suradnjom Filozofskog fakulteta i KBF-a

Dio studenata i profesora Filozofskog fakulteta u Zagrebu sve glasnije izražava nezadovoljstvo zbog najava potpisivanja ugovora s Katoličkim bogoslovnim fakultetom. Fakulteti bi time imali zajedničke dvopredmetne studije, što Filozofski fakultet već ima s drugim fakultetima. No integraciju s Katoličkim bogoslovnim - neki smatraju sudarom dvaju svjetova i svjetonazora.

O ugovoru se mjesecima razgovaralo, a naposljetku su se po odsjecima Filozofskog fakulteta izjasnili tko je za suradnju s drugim fakultetima, pa i Katoličkim. Od 21-og odsjeka, 14 se izjasnilo za, šest protiv, a jedan polovično.

Neki se studenti boje da će biti u nepovoljnijem položaju od kolega s Katoličkog fakulteta. Za sutra organiziraju plenum, na kojem će odlučiti što dalje.

Ako fakultet bude blokiran, što je također jedna od opcija, to neće biti dobro, smatra dekan Filozofskog fakulteta u Zagrebu Vlatko Previšić. Jedno je, smatra, organizirati blokadu zbog materijalnih prava, a drugo zbog svjetonazorskih razloga. Na drugom kraju grada, na Katoličkom bogoslovnom fakultetu mirno čekaju rasplet.