Ukinuta naknada za odvojeni život kada Sabor ne zasjeda

Predsjedništvo Sabora ukinulo je naknadu zastupnicima za odvojeni život kada Sabor ne zasjeda, dva mjeseca ljeti i jedan mjesec zimi te između dva saborska saziva.

Naknadu prima više od trećine zastupnika, a ovako će se uštedjeti gotovo milijun kuna. Smanjenje povlastica jedno je od ključnih izbornih obećanja Mosta, a njihov prijedlog da se sva prava i obveze državnih dužnosnika urede posebnim zakonom nije prošao.

Svaki od tih segmenata treba dobro odvagnuti i vidjeti da ne bismo nekim demagoškim potezom koji bi možda razveselio ljude na jedan dan ili dva dana, zapravo štetili obavljanju temeljne funkcije saborskih zastupnika, izjavio je Željko Reiner, predsjednik Hrvatskog sabora (HDZ).

Imam osjećaj da ne žele otvarati Pandorinu kutiju svih ovih pitanja i problema koja su definitivno prisutna u javnosti i po našem mišljenju, po mišljenju Mosta narušavaju integritet zastupnika u Hrvatskom saboru, poručio je Robert Podolnjak, predsjednik Odbora za Ustav, Poslovnik i politički sustav (Most nezavisnih lista).

A Saborski odbor objavit će 14. ovog mjeseca javni poziv za izbor sudaca Ustavnog suda, njih čak 10. Suci se od 2010. biraju dvotrećinskom saborskom većinom, a cijeli postupak mora biti gotov do 7. lipnja jer tada prestaje mandat većine sudaca aktualnog saziva.