Šustar: Poštivati autonomiju FFZG-a; Nije integracija KBF-a, već suradnja

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar kazao je da načelo autonomije Filozofskog fakulteta apsolutno treba respektirati. Izjavio je to dan nakon održanog plenuma studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta koji su se izjasnili protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Kako sam shvatio, ne radi se o integraciji Katoličko bogoslovnog fakulteta već o suradnji koja će doprinijeti dobroj ponudi studentima. Ovu bih raspravu zaista prepustio autonomiji Filozofskog fakulteta, pa i samog Sveučilišta, rekao je u Rijeci prilikom potpisivanja ugovora za studentski kamp na Trsatu, a dan nakon održanog plenuma u Zagrebu.

Plenum studenata zagrebačkog Filozofskog fakulteta jučer se izjasnio protiv prijedloga ugovora o suradnji s Katoličkim bogoslovnim fakultetom.

Prema tom ugovoru fakulteti bi imali zajedničke dvopredmetne studije. Integraciju mnogi smatraju sudarom dvaju svjetova i svjetonazora. Odsjeci Filozofskog fakulteta izjasnili su se o suradnji s KBF-om. Od 21 odsjeka, 14 ih je za, šest protiv, a jedan je neodlučan. Neki se studenti boje da će biti u nepovoljnijem položaju od kolega s KBF-a.

Studenti, zaposlenici i ostala zainteresirana javnost odlučili su večeras spriječiti potpisivanje tog ugovora, koji se pripremao na netransparentan način. Od takvog ugovora Filozofski fakultet imao bi samo štetu, smatra Robert Faber, Filozofski fakultet u Zagrebu.

S njim se ne slaže Dario Mican s Katoličkog bogoslovnog fakulteta u Zagrebu koji smatra da se večerašnji susret uopće ne može nazvati plenumom. Bilo je to malo niže od akademske tribine, kaže. Žao mi je studenata Filozofskog fakulteta jer drugi odlučuju o njihovoj budućnosti, poručio je te naglasio da nije riječ o integraciji, nego o suradnji.

U priopćenju s plenuma ističu da takvo stajalište nije usmjereno protiv vjernika, ili bilo koje druge društvene skupine, "nego protiv perfidnih pokušaja elita da nepravednim ugovorom naruše zdravo funkcioniranje Filozofskog fakulteta".

Plenum se protivi izvođenju zajedničkih dvopredmetnih studija s Katoličkim bogoslovnim fakultetom zato što takvu suradnju smatramo udarom na Filozofski fakultet, ali i na cjeloukupno obrazovanje. Ključna razlika između teorije utemeljene u kritičkoj misli i teorije ograničene dogmom čini ova dva fakulteta nespojivima. Pravna i svjetonazorska neusklađenost otvara prostor cenzuri nastavnih sadržaja, a samim time i zatomljivanju kritičke misli na Filozofskom fakultetu. K tome, uz problem nerecipročnog broja ponuđenih studija, neprihvatljiva je i potencijalna nejednakost na tržištu rada ukoliko bi došlo do sporne suradnje. Ovu tendenciju u visokom obrazovanju smatramo ne samo napadom na sekularnost Filozofskog fakulteta i klerikalizacijom cjelokupnog obrazovanja, nego i ideološkom prisilom. Također se protivimo nelegitimnoj suspenziji prodekanice prof. dr. sc. Branke Galić te podupiremo njenu daljnu borbu za svoja prava. To je još jedan u nizu netransparentnih i autokratskih postupaka sadašnje Uprave fakulteta koje oštro osuđujemo, stoji uz ostalo u priopćenju.Slučaj je komentirao i prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko. Kazao je kako ovdje nije riječ o spajanju Katoličkog i Filozofskog fakulteta nego o suradnji. Dodao je kako ne bi dalje komentirao, zbog autonomije sveučilišta. 'Neka se dogovore i ako se dogovore, moći ćemo komentirati', dodao je.