Ogorčeni učitelji - njih 4.400 strahuje za radno mjesto

Više od 4.000 učitelja razredne nastave s pojačanim programom strahuje za svoja radna mjesta. Naime, prije 15 godina Pravilnikom o stručnoj spremi omogućeno im  je da s diplomom osim u razrednoj predaju i u predmetnoj nastavi znajući da je potražnja za takvim kadrom velika, pogotovo u manjim sredinama.

Danas im se ta kvalifikacija osporava i prijeti im se otkazima. Zbog diplome koja im se osporava, mnogi su se razboljeli, neki su već ostali bez posla, a oni koji rade, ne znaju kakva im je budućnost. A sve zbog negiranja Pravilnika koji je 2001. donijelo Ministarstvo obrazovanja u kojem piše: diplomirani učitelj razredne nastave s pojačanim predmetom može izvoditi razrednu nastavu odnosno nastavu odgovarajućeg predmeta u osnovnoj školi.

Njih 4.400 završilo je takav studij s različitim pojačanim predmetima. Sada se pitaju: tko bi onda radio, na primjer, u manjim sredinama gdje su to deficitarna zanimanja? Glas razuma Zoran Curić, kako  nazivaju dekana PMF-a, smatra da se to odavno trebalo riješiti.

U Ministarstvu obećavaju kako će novim Pravilnikom jednom zauvijek riješiti status svih učitelja koji su završili nastavničke studije. Čovjek koji je jednom stekao diplomu i počeo raditi i ostvario prava ta prava su mu stečena i ne mogu mu se mijenjati, kaže Zdenka Čukelj iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

I to je dobro znati. No samo se požurite s Pravilnikom jer prosvjetari su i bez ovih međusobnih trzavica - u nezavidnom položaju.