Sve manje Hrvata u Janjevu - upoznajte dječaka Paška

Tijekom posjeta Kosovu, predsjednica Kolinda Grabar Kitarović upoznala je 12-godišnjeg dječaka Paška. Naša ekipa snimila ga je u rodnom Janjevu, gdje je od prijeratnih 4 500 Hrvata ostalo samo njih 240. Da je dječak iz Janjeva upoznao hrvatsku predsjednicu, pročulo se i po Kosovu, a za Paškovu priču zainteresirala se i kosovska državna televizija.

Paško Golome
najbolje se osjeća na svojem traktoru, a Janjevom redovito provoza i hrvatske vojnike u mirovnoj misiji na Kosovu. Za volanom je od 7 godine, a vješt je i s automobilima. Paško odrasta u velikoj obitelji koja se bavi stočarstvom. Njegov otac  Franjo Golome nikad nije požalio što, poput većine Hrvata iz Janjeva, nije otišao u Hrvatsku. Od njegovih 12-ero djece, 10 ih živi u Hrvatskoj, no Paško svoju budućnost ipak vidi u Janjevu.

Hrvati u Janjevu okupljaju se na nedjeljnoj misi, a i Paško je redovit, kao i hrvatski vojnici koji redovito u Janjevo dovoze humanitarnu pomoć, a i predsjednica je obećala da će se zauzeti za Janjevo, kaže župnik don Mate Palić.

Janjevo je nekada bilo jedno od bogatijih mjesta na Kosovu i zvali su ga mali Zurich, ali nakon odlaska Hrvata nestalo je i prosperiteta, a većina hrvatskih kuća propada. Janjevci su bili poznati kao obrtnici i trgovci, a sada i oni koji su ostali, poput njega, robu uglavnom nabavljaju u Kini.