Puhovski i Gjenero: Problem Jasenovca treba istjerati načistac

Koordinacija židovskih općina, Vijeće vjerske zajednice Bet Israel i Srpsko narodno vijeće najavili su da neće sudjelovati u komemoraciji u Jasenovcu. Kao razloge navode relativizaciju i revitalizaciju ustaštva. Na takvu pojavu upozorava već neko vrijeme i dio javnosti. O tome su u Studiju 4 govorili politički analitičari Davor Gjenero i Žarko Puhovski.

'Neodlazak u Jasenovac pokušaj je niza udruga da istjeraju stvari načistac - da natjeraju dio vladajućih da se opredijele između onih koji pozdravljaju sa 'Za dom spremni' i onih koji se smatraju nasljednicima žrtava u Jasenovcu, kako više ne bi bilo 'simpatičnog igranja dijela vlasti s tim', kazao je Žarko Puhovski. Manjinske su skupine u ovom slučaju kolateralne žrtve sukoba između dva politička bloka, smatra Davor Gjenero.

'Jasenovac je rezultat političke odluke da se ubijaju ljudi druge rase, vjere i uvjerenja. Depolitizacija Jasenovca loš je vic i znači ukidanje Jasenovca kao problema', smatra Puhovski

Gjenero smatra da u odnosu prema Jasenovcu postoji veliki društveni problem. 'Nedostaje jasna definicija da je tijekom II. svjetskog rata postojao kvislinški zločinački režim i nedostaje sustavan rad koji bi jasno pokazao da Hrvatska želi biti društvo koje radi na sprječavanju da se to ponovi', kazao je Gjenero. Za to su, dodao je, odgovorne političke klase. Ipak pretjeranim smatra navode da je riječ o 'revitalizaciji ustaštva' . Više je to 'folklorni filofašizam' kojeg dodatno zaoštrava podjela između dva bloka. Toga se treba riješiti - ukloniti iz društvenog dijaloga sve totalitarne ideologije i da se zločini osude.

Puhovski je ovomu dodao da je problem i to što je HDZ pobijedio na izborima 'u pripetavanju' i odgovara im stvaranje 'privida nekakve revolucije'. Gjenero je tomu pridodao kako nema naznaka da se ovakav problem riješi i da političari nisu spremni eliminirati radikalnu političku retoriku.