U Jasenovcu će biti organizirane najmanje tri komemoracije

Ove godine u Jasenovcu bit će organizirane najmanje tri komemoracije, pa će tako uz onu službenu, zakazanu za 22. travnja, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju upriličiti tjedan dana ranije, 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca tek 24. travnja. Pokušaj predsjednice Republike Kolinde Grabar-Kitarović da ih uvjeri u suprotno na današnjem sastanku nije uspio, iako se u njezinu uredu nadaju da se odluka još može promijeniti.

Na prijepore oko komemoracije u Jasenovcu reagirao je i premijer Tihomir Orešković. Vlada i ja osobno osuđujemo zločine počinjene od strane ustaškog režima. Dan 22. travnja je dan sjećanja i odavanja počasti nevinim žrtvama logora Jasenovac, za kojeg je i blaženi kardinal Stepinac ustvrdio da je bio najveća ljaga za Hrvatsku. Žao mi je što se ta prigoda koristi za politizaciju koja je neprimjerena te vodi do novih podjela u društvu. Sve to ne samo da vrijeđa žrtve i njihove obitelji nego i nanosi veliku štetu Hrvatskoj, kazao je Orešković.

Prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko rekao je kako bi oni koji poštuju i imaju pijetet prema žrtvama Jasenovca "morali misliti da te žrtve doista i poštuju". Osuđujemo svaki totalitarni sustav, nacistički sustav i sve ono što je nastalo u okviru nacističkog sustava, rekao je Karamarko. O najavljenom bojkotu komemoracije nije razgovarao ni sa SNV-om ni Židovskom zajednicom.

Potpredsjednik Vlade Božo Petrov kazao je da se treba okrenuti budućnosti. Ne želim da se živi dijele nad mrtvima. Nitko u Vladi, nitko u hrvatskom društvu ne može negirati niti negira zločine ustaškog režima, niti relativizira njegov zločinački karakter, dodao je.

Predsjednica poziva na zajedništvo

U Hrvatskoj je boravio i posebni izaslanik SAD-a za pitanja holokausta Nicholas Dean. Susreo se s predsjednicom Grabar-Kitarović. Teme razgovora bile su pitanje oduzete židovske imovine, edukacija o holokaustu i odavanje počasti žrtvama.

Da budem sasvim jasna, NDH je bila najmanje nezavisna i najmanje je štitila interese hrvatskog naraoda, a ustaški režim bio je zločinački režim. Antifašizam je u temeljima hrvatskog ustava, a moderna hrvatska država izrasla je na temeljima Domovinskog rata pod vodstvom prvog hrvatskog predsjednika, doktora Franje Tuđmana, izjavila je nakon susreta predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović. Građane je pozvala na ukidanje podjela u vezi s ideološkim pitanjima - cilj je 'razgovarati sa svima, smiriti tenzije, kako bi se dostojno i s punim uvažavanjem i pijetetom odala počast žrtvama Jasenovca.

U Uredu predsjednice održan je sastanak  na kojem su bili predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista RH Franjo Habulin, saborski zastupnik Veljko Kajtazi, predsjednik SNV-a Milorad Pupovac i predsjednik Židovske općine Zagreb Ognjen Kraus. Sugovornici su se složili s inicijativom predsjednice o nužnosti otvaranja dijaloga i rasprave o  svim otvorenim pitanjima i problemima manjinskih zajednica u RH. Prilikom susreta razgovaralo se o porastu netolerancije i povišenih tonova kojima svjedočimo, apozvali su na sklad i pronalaženje zajedničkog odgovora na te izazove, priopćeno je s Pantovčaka.

Puhovski i Gjenero: Problem Jasenovca treba istjerati na čistac

'Alternativna' komemoracija u Jasenovcu tjedan dana prije

Koordinacija židovskih općina Hrvatske priopćila je da će komemoraciju u Jasenovcu održati u petak 15. travnja. 'Židovska općina Zagreb ide 15. travnja na komemoraciju', potvrdio je nakon sastanka na Pantovčaku Ognjen Kraus. 'Unatoč oštroj poruci predsjednice, još se ništa nije učinilo. Ustaški režim mora se oštro osuditi, a ne da se takva stvar stavlja pod tepih', dodao je. S tim se složio i Milorad Pupovac. 'SNV neće sudjelovati na službenoj komemoraciji u Jasenovcu. Predsjednica je zainteresirana za dijalog, cijenimo njezin poziv, ali neki drugi nisu imali potrebu za razgovorom', kazao je. 

Antifašistička komemoracija 24. travnja

'Donijeli smo odluku da ćemo komemoraciju u Jasenovcu održati 24. travnja jer je to neradni dan, pa će oni koji žele imati priliku otići tamo', rekao je čelnik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin. Poručio je kako je situacija u zemlji takva da 'na djelu više nije nikakav klizajući i puzeći fašizam već ga se vidi i osjeća na ulici i stadionu, svakodnevno, dok aktualna vlast ne reagira'. Upitan zašto na komemoraciju ne idu zajedno s Koordinacijom židovskih općina, odgovorio je kako je antifašistima to prekratak rok da se organiziraju. Dodao je kako na komemoraciji 'neće biti puno govora', te da će se skupu obratiti on ili počasni predsjednik SABA-e Stjepan Mesić.

Predsjednik SDP-a Zoran Milanović potvrdio je kako neće sudjelovati u službenoj komemoraciji žrtvama Jasenovačkog logora 22. travnja. Neće sudjelovati ni u zasebnoj komemoraciji koordinacije židovskih općina koja je vezana uz vjerske blagdane te najavio je kako će Jasenovačke žrtve komemorirati zajedno sa SNV-om i sa Savezom antifašista.