Sindikati: Novca ima, samo ga treba pravedno rasporediti

Nakon obećavajućeg početka pregovora prije 20-ak dana, kada su sindikati izrazili zadovoljstvo što Vlada priznaje da postoji obveza o povećanju osnovice za šest posto, odnosi među pregovaračkim stranama znatno su hladniji. Sindikati smatraju da Vlada ne pristupa problemu dovoljno ozbiljno, plan B su im sudske tužbe. 

U emisiji Hrvatskog radija "U mreži Prvog" predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec potvrdio je da  šest od osam sindikata pozvanih na današnji sastanak najvjerojatnije neće doći. Prema njegovu mišljenju, sastanak nije dobro pripremljen - uz poziv nije došao protokol ni zapisnik s prošlog sastanka. Uvijek smo spremni na dijalog, ali danas naši predstavnici imaju već dogovorene obveze, rekao je Mihalinec. Naglasio je i da su zaključili da sastanku osim ministara mora prisustvovati i premijer Tihomir Orešković. Predsjednik Sindikata državnih i lokalnih službenika i namještenika Boris Pleša  rekao je kako je s Vladine strane bilo stvari koje nisu dobro iskomunicirane. Bit ćemo rezolutni vezano uz neke stvari i u današnjem razgovoru vidjet ćemo idemo li u pravom smjeru te je li se one lijepe riječi koje smo čuli na prvom sastanku, implementiraju u daljnje razgovore, dodao je.
Da je Vlada na studiozan način pristupila rješavanju svih problema, ustvrdio je pomoćnik ministrice rada i mirovinskog osiguranja Mario Bebić. Ono što mogu prihvatiti je da postoji mali problem u komunikaciji, no ova vlada je prva koja je odlučila promijeniti obrazac ponašanja i na izuzetno kvalitetan način pristupila suočavanju sa stvarnošću, istaknuo je te dodao da je sastanak 1. travnja otkazan jer Vladini predstavnici nisu mogli doći u punom sastavu.
O inicijativi za produženje radnog dana na 9 sati Bebić ne zna ništa i smatra da nije ozbiljna. Mihalinec pak smatra da su te poruke probni baloni ili prvotravanjska šala. 

I Pleša i Mihalinec tvrde da je sporazum koji Vladu obvezuje na isplatu 6 posto povišice za zaposlene u javim i državnim službama cjelovit i obvezujući dokument i što dulje će se odgađati rješenje, šteta će biti veća. Svima je u interesu da se počne pregovarati. Svaka izjava koja dovodi u pitanje realizaciju tih šest posto je štetna i narušava povjerenje koje je iznimno bitno, naglasio je Pleša.Bebić kaže da upravo pozivanje sindikata na pregovore pokazuje da Vlada nema fige u džepu i jasno želi priznati realnost pred kojom se nalazi. Potvrdio je i da nema nikakve mogućnosti isplate ove godine. S tim se sinidikalisti ne slažu smatrajući da se novac može naći u svakom trenutku rebalansom proračuna i kažu da se obveze prema radnicima, prema građanima moraju  poštovati. Novca ima, samo ga treba rasporediti. Da ne vodimo brigu o državnim financijama, ne bismo ni sjeli za pregovarački stol, već bismo inzistirali na ostvarenju svojih prava, rekao je Mihalinec. 

Bebić je naglasio kako Vlada ispunjava svoje obveze prema građanima. Ali moramo voditi računa o svim kategorijama građanima, a posebno prema ugroženima, dodao je. 

Sastanak pregovaračkih odbora Vlade RH i sindikata javnih službi trebao bi se održati danas u 9.30 u Banskim dvorima, no prema svemu sudeći, on će biti otkazan. Među predstavnicima Vlade na sastanku bi trebali biti: potpredsjednik Vlade Božo Petrov, ministrica rada i mirovinskoga sustava Nada Šikić, ministar financija Zdravko Marić, ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović, ministar zdravlja Dario Nakić i ministar znanosti, obrazovanja i sporta Predrag Šustar.