Predsjednica u Gevgeliji - 'Ruta ostaje zatvorena'

Stanje na makedonsko-grčkoj granici veoma je teško i pritisak migranata je velik, no zapadnobalkanska ruta ostaje zatvorena sve dok se države njihovog odredišta ne izjasne hoće će ih primiti ili ne, izjavila je predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović nakon obilaska privremenog prihvatnog tranzitnog centra 'Vinojug' u Gevgeliji.

Predsjednica je ondje stigla zajedno sa svojim domaćinom Gjorgeom Ivanovom i slovenskim predsjednikom Borutom Pahorom. U migrantskom kampu u Gevgeliji trenutačno je oko 140 migranata, a o njima se uz makedonske vlasti brinu i Caritas, UNHCR, Danish Relief i druge humanitarne udruge. Otvorene su i prostorije za pomoć ženama te dječje igraonice. Danas su djeca, uglavnom vrtićke dobi, predsjednike i novinare ispratili pjesmicom 'Twinkle, twinkle little star' (Blistaj, blistaj zvijezdo mala).

Grabar-Kitarović iz razgovora s migrantima iz Sirije, Pakistana, Afganistana saznala je koliko je njihov život u kampovima težak i koliko su zbunjeni te u kakvoj su neizvjesnosti. 'Mislim da im svi zajedno dugujemo odgovore, da EU i pojedine države članice moraju poslati jasne poruke što i kako dalje, jer ovaj migrantski val i pritisak neće stati dok te poruke ne budu jasne', istaknula je Grabar-Kitarović. Podsjetila je na činjenicu da su njihovo odredište Njemačka i druge zemlje u zapadnoj Europi te da ne žele nikamo drugamo.

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović u kampu Vinojug sastala se i s pripadnicima hrvatske policije, njih desetak, koji nisu raspoređeni na samoj graničnoj žici, a makedonskim kolegama pomažu u osiguravanju stanja i smirivanju nereda.

Hrvatska predsjednica te slovenski predsjednik i danas su iskoristili priliku da izraze potporu makedonskim euroatlantskim integracijama, kao i ostalim državama jugoistoka Europe na temelju ispunjavanja kriterija. Grabar-Kitarović osvrnula se i na najnoviji razvoj događaja u Makedoniji te pojasnila da su ona i predsjednik Pahor dan prije razgovorali s vlastima i oporbom te je izrazila želju za rješavanje nesporazuma i poštovanje dogovora iz Pržina. Ona i Pahor, kako je rekla, 'potiču dijalog i ohrabruju sve u Makedoniji da nastave provoditi reforme i nadilaženje zapreka' prema boljitku zemlje.