Pusić predstavila kandidaturu pred Općom skupštinom UN-a

Potpredsjednica Sabora Vesna Pusić, hrvatska kandidatkinja za glavnu tajnicu UN-a, predstavila je svoju kandidaturu pred Općom skupštinom UN-a.

Dolazim iz Hrvatske, zemlje na jugoistoku Europe, vrlo lijepe države koja je u posljednjih 25 godina prošla velik put. Od zemlje koja je bila u ratu do zemlje u kojoj je uspostavljen trajan mir, od zemlje koja je bila u međunarodnoj izolaciji do zemlje koja je u 12 godina, u relativno kompleksnom multilateralnom pregovaranju, postala punopravnom članicom Europske unije. Dolazim iz zemlje koja je primala pomoć za razvoj, a postala darivatelj pomoći. Govorim to jer smo prošli različita iskustva koja su nas učinila skromnijima, a ne arogantnijima, rekla je Pusić.
Ne bih odmah krenula u radikalne reforme, uvodila bi ih postupno, dodala je Pusić nabrojavši mnoge funkcije na kojima je bila. Posebno je istaknula kako je bila 12 godina na čelu političke stranke.

Premijer Tihomir Orešković izjavio je da Vesna Pusić kao kandidatkinja za mjesto glavne tajnice UN-a uživa potporu Vlade. To je diplomatska pozicija pa bih samo komentirao da se nadam kad se gospođa Pusić vrati iz New Yorka kako ćemo imati priliku malo sjesti da razgovaramo o toj poziciji, rekao je premijer.

Nakon predstavljanja, Pusić je izjavila:
Danas se predstavio i slovenski kandidat, bivši predsjednik Danilo Tuerk.

Na kompleksna pitanja predstavnika 193 zemlje članice Opće skupštine UN-a dvosatnim intervjuima jučer su odgovarali crnogorski ministar vanjskih poslova Igor Lukšić, direktorica UNESCO-a, Bugarka Irina Bokova i bivši visoki povjerenik UN-a za izbjeglice, Portugalac  Antonio Guterres. Jučer je podnesena i nova, deveta kandidatura. Srbijanska vlada kandidirala je bivšeg ministra vanjskih poslova Vuka Jeremića, potvrdio je za HRT predsjedatelj Opće skupštine UN-a, Mogens Lykketoft.