Komu odgovara politizacija komemoracije u Jasenovcu?

Ove godine u Jasenovcu će biti organizirane najmanje tri komemoracije, pa će tako uz onu službenu, dogovorenu za 22. travnja, Koordinacija židovskih općina Hrvatske komemoraciju upriličiti tjedan dana prije, 15. travnja, a Savez antifašističkih boraca tek 24. travnja.

Koji su razlozi bojkota jasenovačke komemoracije i komu odgovara politizacija odavanja počasti jasenovačkim žrtvama u emisji "U mreži prvog" govorili su čelnik Saveza antifašističkih boraca Hrvatske Franjo Habulin i zastupnik romske manjine Veljko Kajtazi.

Habulin je kazao kako je sve ono što se godinama gomilalo i stavljalo pod tepih, vezano za antifašizam i II. svjetski rat, pridonijelo ovakvim podjelama u društvu. Naglasio je kako je zaključak razgovora kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović - otvaranje dijaloga i poduzimanje određenih aktivnosti kako bi Hrvatska neopterećena prošlošću krenula u budućnost i pokretanje gospodarskog razvoja. Dodao je kako će se komemoraciji 24. travnja pridružiti SDP, SNV, članovi Antifašističke lige, a pozvat će i Radničku frontu te laburiste i još neke udruge.

Kajtazi je ponovio kako će romska zajednica prisustvovati službenoj komemoraciji 22. travnja, te dodao kako se stradanje Roma mora obilježiti i 2. kolovoza na Međunarodni dan sjećanja na romske žrtve II. svjetskog rata. Dodao je kako će 'kao Veljko Kajtazi' prisustvovati svim trima komemoracijama.