Odgođena presuda Sanaderu i ostalima za Planinsku

Odgođeno je izricanje nepravomoćne presude na suđenju bivšem premijeru i predsjedniku HDZ-a Ivi Sanaderu i ostalima u slučaju Planinska.

Sud je zaključio da mora provesti dodatna vještačenja kako bi odlučio o optužbi da je Sanader primio 17 milijuna kuna 'provizije' nakon što je Ministarstvo regionalnog razvoja 2009. kupilo zgradu od tvrtke bivšeg HDZ-ova saborskog zastupnika i vlasnika mesnica Stjepana Fiolića u Planinskoj ulici. Nije se pojavio ni pravni zastupnik mesnica Fiolić.

Predsjednica sudskog vijeća Jasna Smiljanić kazala je da ne postoje uvjeti za izricanje presude. Postoje dvije varijante koje egzistiraju, kazala je sutkinja, dodajući da će se prije odluke provesti dopunsko kombinirano građevinsko i financijsko vještačenje.

Sanaderova odvjetnica Jadranka Sloković odluku nije željala komentirati, ali je samo kratko kazala da je njome iznenađena. Sanader nije ništa izjavljivao govoreći da su za izjave zaduženi njegovi odvjetnici.

Fiolićev odvjetnik Branko Šerić također je rekao da odluka nije očekivana, s obzirom na to da postupak traje više godina. Kazao je da je očekivao presudu jer je činjenično stanje bilo u dovoljnoj mjeri utvrđeno, a iskaz njegova branjenika poklopio se s dosad utvrđenim činjeničnim stanjem. Očigledno je, međutim, tijekom vijećanja došlo do nekih upitnih rješenja od strane vijeća kako će obrazložiti odluku bez obzira o kakvoj je presudi riječ i da im je potrebno dodatno razrješenje jer dosad smo imali različita vještačenja građevinske i financijske struke. Vjerojatno to žele objediniti u jedinstveno kombinirano vještačenje koje će uputiti vijeće da usmjeri svoju odluku, kazao je Šerić.

Ni Uskokovi tužitelji nisu željeli komentirati odgodu izricanja presude, dodajući tek da je tijekom suđenja provedeno više vještačenja.

Suprotno obrani koja smatra da Ivu Sanadera treba osloboditi jer tužiteljstvo u slučaju Planinska nije dokazalo ni jedan navod iz optužnice, predstavnici Uskoka u svom su završnom govoru zatražili zatvorsku kaznu uvjereni kako su dokazali da je bivši premijer svojim koruptivnim ponašanjem oštetio državu.

Bezuvjetnu zatvorsku kaznu tužiteljstvo je na kraju suđenja zatražilo i za vlasnika Inženjerskog biroa Mladena Mlinarevića čija je tvrtka navodno preuveličala vrijednost zgrade u Planinskoj ulici prije nego što ju je od tadašnjeg HDZ-ova saborskog zastupnika 2009. kupilo ministarstvo na čijem je čelu bio Petar Čobanković.

Za Stjepana Fiolića, koji je u međuvremenu priznao da je Sanaderu nakon te transakcije odnio 10 milijuna kuna i milijun eura provizije, Uskok je zatražio djelomično uvjetnu kaznu. Iako je Fiolićev kriminalni supstrat u ovom slučaju bio najveći on je, prema mišljenju tužiteljstva, sve radio kako bi ostvario Sanaderov naum.