Fioliću 10 mjeseci zatvora zbog službenog automobila i fiktivnog zapošljavanja supruge

Mesar, poduzetnik i nekadašnji političar Stjepan Fiolić te direktor jedne od njegovih tvrtki, Centra za reprodukciju u stočarstvu, Pero Božić nepravomoćno su osuđeni na djelomično uvjetne zatvorske kazne jer je Centar Fioliću nabavio automobil koji je koristio u privatne svrhe te fiktivno zaposlio suprugu.

Postane li presuda, na koju je obrana već najavila žalbu, pravomoćna Fiolić bi od dosuđenih 20 mjeseci 'iza rešetaka' trebao provesti 10 mjeseci. Ostatak bi se zamijenio uvjetnom kaznom uz rok kušnje od tri godine. Božić bi u zatvoru trebao provesti osam mjeseci, dok je preostalih 12 mjeseci uvjetna kazna također uz trogodišnji rok kušnje.

Fiolić i njegova supruga, osim toga, prema presudi moraju vratiti i gotovo milijun kuna nezakonite koristi. Obrazlažući presudu, sudac Ivan Turudić kazao je da sud nije povjerovao kako su se vozilom služili djelatnici Centra, tim više što su i na registarskoj pločici bili Fiolićevi inicjali i datum rođenja. U to ste vrijeme bili saborski zastupnik, imali ste veliku i uspješnu tvrtku i sve to vam nije bilo dovoljno, kazao je Turudić.

Tužiteljstvo je Božića teretilo da je kao direktor Centra Fioliću na leasing nabavio luksuzni BMW-ov terenac koji nije koristila tvrtka već njezin vlasnik.
Centar je na taj način, uključujući i troškove osiguranja, održavanja i goriva, oštećen za više od 800.000 kuna, dok je štetu od još gotovo 100.000 kuna Božić, prema optužnici, prouzročio fiktivnim zapošljavanjem Fiolićeve supruge Katice.

Presuda Fioliću izrečena je u završnici suđenja u slučaju Planinska u kojem dijeli optuženičku klupu s bivšim premijerom i predsjednikom HDZ-a Ivom Sanaderom. Presuda u slučaju Planinska nije izrečena jer je sud zaključio da mora provesti dodatna vještačenja.